НОВИНИ

Юнкер: България ще получи първоначално 108 милиона евро за охрана на границите

България ще получи първоначално 108 милиона евро и след това още 52 милиона евро - това съобщи преди минути председателят на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер. Двамата с българския премиер Бойко Борисов дадоха пресконференция. Жан Клод-Юнкер предпочете да говори само пред българските медии.Премиерът благодари за подкрепата, която получава страната ни на срещата на върха от страните членки. Това е европейската солидарност, каза премиерът Бойко Борисов. В Братислава приключва срещата на върха на лидерите от Евросъюза, на която обсъждат сигурността, мигрантската криза и бъдещето на Европа след Брекзит.Вижте изказванията на Борисов и Юнкер във видеото.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:00, 16.09.2016
Чете се за: 01:29 мин.
По света

Братислава днес е напълно блокирана. Полиция и армия следят за сигурността на европейските лидери. Замъкът в Братислава, където се провежда срещата на върха изглежда като непристъпна крепост.

Над града летят хеликоптери. Улиците наоколо са затворени. Следобед беше спряно и движението по река Дунав заради разходката с кораб, подготвена за евролидерите. Разходка, отново строго охранявана от силите на реда. Борисов за пореден път запозна европейските лидери със сложната ситуация около охраната на българо-турската граница.

Премиерът Борисов разговаря с германския канцлер Ангела Меркел и премиера на Люксембург, пред които представи предизвикателствата пред страната ни, свързани с миграцията и охраната на външната граница на Евросъюза.

Борисов нагледно показа на границата на карта и посочи, че България се нуждае от подкрепа и солидарност. Преди дни премиерът поиска 160 милиона евро помощ за България за справяне с бежанците и получи уверението, че има подкрепа на страните от Вишеградската четворка.

Съществуването на Евросъюза е поставено на карта, заяви преди срещата германският канцлер Ангела Меркел. Според нея "национализмът, егоизмът и тенденциите към радикализация възпират и дори торпилират единното европейско действие".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че "единственото логично нещо е да се направи трезва и честна оценка на ситуацията".

Френският президент Франсоа Оланд също заяви, че Евросъюзът се намира в криза, заплашваща самото му съществуване. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Европа се нуждае от единство, без което не може да функционира.

Алексис Ципрас премиер на Гърция: Европа трябва да спре да върви насън в грешната посока.
Ксавие Бетел премиер на Люксембург: Европа е решението, не проблемът.
Ангела Меркел, канцлер на Германия: ЕС е в критично положение. Въпросът е да покажем на дело, че можем да сме по-добри в области като сигурността, борбата срещу тероризма, сътрудничеството в отбраната. По-добри в растежа и заетостта и също в дигиталната област и в дигиталния вътрешен пазар.
Франсоа Оланд, президент на Франция: Трябва да се подготвим за бъдещето, това е залогът в Братислава и той се изразява в план. С канцлера Меркел, премиера Ренци и други лидери имаме тази воля.
Роберт Фицо, премиер на Словакия: Искаме да покажем единство и да демонстрираме, че Европейският съюз е уникален проект, който трябва да продължим.

В Братислава европейските лидери ще начертаят пътна карта за действие. Амбицията е големите реформи да са факт до следващата среща на върха през март догодина.

Лидерите заявиха, че трябва да уверят европейските граждани, че са научили урока си от Брекзит и могат да възстановят стабилността и усещането на сигурност.


Още за срещата на върха в Братислава вижте в прякото включване на специалните ни пратеници Надежда Василева и Лъчезар Ораков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полски и британски полицаи патрулират в Есекс заради насилие срещу поляци
Полски и британски полицаи патрулират в Есекс заради насилие срещу поляци
Протест в кв. Овча купел срещу бежанския център
Протест в кв. "Овча купел" срещу бежанския център