НОВИНИ

​Британската икономика е нараснала с половин процент след вота за Брекзит

Британската икономика е нараснала с половин процент за трите месеца след вота за Брекзит и се представя по-добре от очакванията, показват първите официални данни на националната статистика след референдума през юни. Много от прогнозите бяха за изпадане в рецесия. Главна заслуга за растежа има секторът на услугите.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:00, 27.10.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света
​британската икономика нараснала половин процент вота брекзит

Възходящата тенденция на икономиката остава незасегната от изхода на референдума, обобщава британската статистика. Забавяне има, но далеч под апокалиптичните прогнози. Половин процент за периода юли - септември е под 0,7 на сто за предишното тримесечие, но над очакванията за 0,3 процента. Приносът на услугите за растежа като цяло е 0,8 на сто. Най-силно се представят транспорта, складовата дейност и комуникациите.

Филип Хамънд - министър на финансите на Великобритания: Тези много добри резултати показват не само че икономиката е била по-силна, отколкото сме мислели като сме отивали на референдума, но и по-жилава от много прогнози след вота.

Земеделието, промишленото производство и строителството на Острова обаче са се свили. Според лагера про-Брекзит данните показват, че предупрежденията за тежки икономически последици при развод с Евросъюза се оказват само всяване на паника.

Филип Хамънд - министър на финансите: Ако гледаме в бъдещето, консенсусът в прогнозите е, че икономиката ще се забави през следващата година, като ще навлезем в период на по-голяма несигурност.

Привържениците на оставането на Острова в Евросъюза изтъкват, че са предупреждавали за потенциални щети за икономиката за период от няколко години. Според тях само умелите действия на Банк ъф Ингланд са предотвратили засега по-тежки стопански последици, но най-лошото тепърва предстои.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КНСБ: Дефицитът през 2017 г. ще бъде увеличен
КНСБ: Дефицитът през 2017 г. ще бъде увеличен
 Еписто - роман с любовни писма от 21 век
"Еписто" - роман с любовни писма от 21 век