НОВИНИ

​Британската икономика е нараснала с половин процент след вота за Брекзит

Британската икономика е нараснала с половин процент за трите месеца след вота за Брекзит и се представя по-добре от очакванията, показват първите официални данни на националната статистика след референдума през юни. Много от прогнозите бяха за изпадане в рецесия. Главна заслуга за растежа има секторът на услугите.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:00, 27.10.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света
​британската икономика нараснала половин процент вота брекзит
Снимка:

Възходящата тенденция на икономиката остава незасегната от изхода на референдума, обобщава британската статистика. Забавяне има, но далеч под апокалиптичните прогнози. Половин процент за периода юли - септември е под 0,7 на сто за предишното тримесечие, но над очакванията за 0,3 процента. Приносът на услугите за растежа като цяло е 0,8 на сто. Най-силно се представят транспорта, складовата дейност и комуникациите.

Филип Хамънд - министър на финансите на Великобритания: Тези много добри резултати показват не само че икономиката е била по-силна, отколкото сме мислели като сме отивали на референдума, но и по-жилава от много прогнози след вота.

Земеделието, промишленото производство и строителството на Острова обаче са се свили. Според лагера про-Брекзит данните показват, че предупрежденията за тежки икономически последици при развод с Евросъюза се оказват само всяване на паника.

Филип Хамънд - министър на финансите: Ако гледаме в бъдещето, консенсусът в прогнозите е, че икономиката ще се забави през следващата година, като ще навлезем в период на по-голяма несигурност.

Привържениците на оставането на Острова в Евросъюза изтъкват, че са предупреждавали за потенциални щети за икономиката за период от няколко години. Според тях само умелите действия на Банк ъф Ингланд са предотвратили засега по-тежки стопански последици, но най-лошото тепърва предстои.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КНСБ: Дефицитът през 2017 г. ще бъде увеличен
КНСБ: Дефицитът през 2017 г. ще бъде увеличен
 Еписто - роман с любовни писма от 21 век
"Еписто" - роман с любовни писма от 21 век