НОВИНИ

Бюджетната комисия прие на второ четене Бюджет 2019, бюджетите на НОИ и НЗОК

Бюджетите на здравната каса, на НОИ и на държавата бяха приети от бюджетната комисия на второ четене. Депутатите отмениха прелицензирането на всички болници, но го замениха с въвеждане на единни стандарти.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:17, 22.11.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Депутатите приеха и трите закона без дискусия по същество и без да приемат нито едно от предложенията на опозицията. Най-спорен се оказа текстът на Закона за бюджета на НЗОК и особено създаването на мегаагенцията за медицински надзор, която ще обедини дейностите по трансплантациите, одит и лицензиране на болници.

От опозицията разкритикуваха това с думите, че подобна агенция може да се превърне в бушон за размиване на отговорността в здравеопазването. Управляващите защитиха новата агенция и спазиха обещанието си да се откажат от прелицензирането на всички лечебни заведения. Те обаче въвеждат стандарти, които болниците трябва да изпълнят:

;
Даниела Дариткова, председател на здравната комисия към парламента: Всички стандарти ще бъдат относително унифицирани и ще са в интерес на качеството на лечебния процес, така или иначе шест месеца трябва да са достатъчни за изработването на тези стандарти и още шест месеца лечебните заведения да преведат дейността си спрямо новите медицински стандарти. Крайният срок е 31 декември 2019 г.
Георги Михайлов, БСП: Ние много пъти се обръщахме в пленарна зала към г-н Ананиев с предложение да бъде сменена системата на акредитация на болниците, но начина, по който се структурира тази агенция. Създава възможности за много сериозни дефекти в работата.
;

Спор предизвика и задължителното пенсиониране на хората, които вече са пенсионирани и са държавни служители. Законът беше приет.

Държавният бюджет ще бъде гласуван официално в пленарна зала следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два нови дигитализирани кабинета бяха открити днес в столичното 134 СУ
Два нови дигитализирани кабинета бяха открити днес в столичното 134 СУ
Ще се явят ли заедно на евроизборите Симеонов и Сидеров
Ще се явят ли заедно на евроизборите Симеонов и Сидеров