НОВИНИ

Чехия ще окаже подкрепа на България за охрана на външната граница на ЕС

Чехия ще окаже подкрепа на България за охрана на външната граница на Европейския съюз. Това обявиха на съвместна пресконференция в Прага президентите Росен Плевнелиев и Милош Земан. Българският държавен глава пристигна на двудневно официално посещение, където провежда разговори с чешкия си колега, съобщи президентският прессекретариат.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:52, 05.09.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Двете страни ще съгласуват техническите детайли по необходимата на българската страна помощ и това ще се случи възможно най-скоро, поясни президентът Милош Земан, според когото другите държави членки на ЕС също трябва да проявят солидарност със страните, подложени на най-голям миграционен натиск.

България показва от самото начало на миграционната криза, че работи ефективно по най-дългата сухопътна граница на ЕС с Турция, заяви президентът Росен Плевнелиев.

"Добрите ни резултати се базират и на доброто сътрудничество между българските и турските власти. Начинът да противодействаме на трафикантите и да адресираме проблемите на имигрантите и спазването на техните права и свободи е да работим заедно с Турция и искрено вярваме, че споразумението между ЕС и Турция има дълбок смисъл и ще намери своята реализация", коментира българският президент.

По думите на държавния глава, взаимодействието между българските и турските власти за ограничаване на миграционния натиск е доказателство, че това споразумение може да проработи в някаква форма.

"Не искаме т.нар. Балкански маршрут да бъде отворен отново, не искаме и да възникват алтернативни маршрути", категоричен беше президентът Росен Плевнелиев.

В Прага държавният глава се обяви за прагматичен подход и за по-тясно взаимодействие със съседните на ЕС държави по отношение на миграционната криза, което да отговори на страховете на европейските граждани от масова миграция към Европа от съседни кризисни региони.

"Необходим е по-засилен контрол на външните граници, по-ефективна дипломация и по-тясно сътрудничество", каза още президентът Росен Плевнелиев в чешката столица.

В Пражкия замък българският държавен глава беше посрещнат с официална церемония. Двамата президенти разговаряха "на 4 очи", след което се проведоха официалните разговори между делегациите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кошмарно пътуване Лом-София
Кошмарно пътуване Лом-София
За изграждането на хъба Балкан ще бъде създадено ново търговско дружество
За изграждането на хъба "Балкан" ще бъде създадено ново търговско дружество