НОВИНИ

Чешкият президент подложен на критика заради отказан медал

Чешкият президент Милош Земан е решил да не награждава държавен медал на оцелял от Холокоста, след като племенникът на мъжа, министър от чешкото правителство, се срещнал с Далай лама против волята на президента.

bnt avatar logo
от БТА
08:56, 22.10.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света
чешкият президент подложен критика заради отказан медал

Министърът на културата Даниел Херман се срещнал с тибетския духовен лидер, който тази седмица беше в Прага, въпреки нежеланието на правителството, което смята Далай лама за сепаратист, и на Земан, който лобира за по-тесни икономически връзки с Пекин и китайски инвестиции, отбелязва Ройтерс.

Херман потвърдил пред Ройтерс, че президентската канцелария го помолила да отмени срещата или в противен случай неговият роднина нямало да получи наградата.

Очаквало се 88-годишният Джордж Брейди да бъде награден с медал за дългогодишните му усилия за запазване на паметта за Холокоста на годишната церемония в Пражкия замък в петък, 28 октомври, деня на националния празник. Джордж Брейди оцелява в концлагера Аушвиц, където загиват сестра му Хана и родителите му. Майката на Даниел Херман е братовчедка на Хана Брейди. Установява се в Канада след войната. През 2000 година куфар с името на сестра му Хана е открит в музея на Холокоста в Токио и директорът му проследява роднинската връзка с Джордж. Случаят с куфара на Хана вдъхновява книга, театрална пиеса и филм.

Моят вуйчо ме информира, че с него се свързали от президентската канцелария и го уведомили, че е награден, а сега тана ясно, че тази година наградата се отлага, каза Херман пред Ройтерс. Запитан дали е получил ултиматум да не се среща Далай лама, той отговори "Да". По-късно по чешката телевизия министърът уточни, че президентът лично се опитал да го разубеди. "Директно ми каза, че ако се срещна с Далай лама, вуйчо ми ще бъде изваден от списъка на наградените, както и стана", заяви министърът.

Според него разговорът се водел пред свидетели по време на банкет в словашкото посолство. Говорител на Земан отказа пряк коментар, като каза само, че президентът е завършил съставянето на списъка за наградите "преди известно време" и впоследствие не е зачерквал никого. Имената не се публикуват преди традиционната церемония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Хуманитарна пауза за Алепо и днес
„Хуманитарна пауза" за Алепо и днес
Хилари Клинтън: Тръмп е заплаха за демокрацията
Хилари Клинтън: Тръмп е заплаха за демокрацията