НОВИНИ

Ахмет Давутоглу: Освобождаването от визи е жизненоважен въпрос за Турция

Освобождаване на турските граждани от визи е от жизнено значение за Турция, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от Франс прес, на обща пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс в турския град Газиантеп.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:57, 23.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:46 мин.
По света
ахмет давутоглу освобождаването визи жизненоважен въпрос турция

Въпросът за освобождаването от визи е жизненоважен за Турция, каза Давутоглу и изрази увереност, че Европейският съюз ще направи необходимото това да стане, както е обещало турското правителство на народа си.

Турция изпълни всичките си ангажименти от сделката за мигрантите, включително издаването на разрешителни за работа на бежанците, каза Давутоглу, цитиран от Ройтерс, отричайки твърденията, че сирийци са били връщани в своята раздирана от война родина против волята им.

Турция е най-добрият пример в света какво трябва да е отношението към бежанците, заяви Доналд Туск, който говори на пресконференцията след Давутоглу.

Никой няма право да поучава Турция какво би трябвало да прави, добави той.

Ангела Меркел пък поиска зони за сигурност в Сирия близо до турската граница, където бежанците ще могат да намерят убежище.

Отново настоявам да имаме зони, където примирието да се спазва най-стриктно и където ще е гарантирано значително равнище на сигурност, заяви Меркел на обща пресконференция с висши европейски и турски представители в турския град Газиантеп.

Очаква се Брюксел да се произнесе за отменянето на визите за турците в началото на май. Този въпрос обаче не подлежи на преговори за Анкара, която засили натиска и заплашва да се оттегли от споразумението за бежанците, ако то не се прилага, отбелязва АФП.

В понеделник Давутоглу предупреди, че от Турция не може да се иска да спазва споразумението повече, ако европейците не изпълнят обещанието си за визите до края на юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парад на колоездачи в Унгария (СНИМКИ)
Парад на колоездачи в Унгария (СНИМКИ)
Ислямска държава атакува петролна инсталация в Източна Либия
"Ислямска държава" атакува петролна инсталация в Източна Либия