НОВИНИ

Демократите в САЩ разкритикуваха отстраняването на главния прокурор

Отстраняването на главния прокурор на Съединените щати предизвика остри критики от страна на демократите. Те определиха решението като спъване на разследването за евентуална руска намеса в изборите през 2016 година. Джеф Сешънс обяви, че се оттегля по искане на президента Тръмп. Временно поста му ще заеме досегашният началник на неговия кабинет Матю Уитакър.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:51, 08.11.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Аплодисменти за сбогом за Джеф Сешънс от досегашните му подчинени. Той стана поредният член на управляващия екип, чул прословутата фраза на президента "Ти си уволнен!"

"Благодарим на главния прокурор Джеф Сешънс за неговата работа и му желаем всичко добро. Заместникът му ще бъде обявен скоро."

Отстраняването на Сешънс стана броени часове след изборите, точно както се очакваше. Причината - решението на Джеф Сешънс още от началото на мандата му да се оттегли от надзора върху разследването на евентуална руска намеса в последните президентски избори. Тръмп нееднократно публично е нападал Сешънс за това, дори преди време заяви пред "Ню Йорк таймс", че Сешънс е трябвало да го предупреди предварително, че има подобно намерение, за да избере някой друг за поста. Разследването относно това имало ли е съглашателство между щаба на кампанията на Тръмп и руската страна хвърля сянка върху управлението на президента и държи на дневен ред темата импийчмънт.

При определени обстоятелства главният прокурор има правото да уволни водещия разследването Робърт Мълър, както и да блокира негови действия в рамките на разследването. От редиците на демократическата партия видяха в отстраняването на Сешънс ход на президента с цел потулване на разследването. И призоваха наследника му Уитакър също да се оттегли от надзора върху него.

Чък Шумър, лидер на демократите в Сената: Нашето виждане е, че главният прокурор, този или друг, не би трябвало да може да се меси по никакъв начин в разследването на Мълър. Не би трябвало да може да го прекрати.

Президентът Тръмп винаги е отхвърлял всякакви подозрения във възможна руска следа в избирането му и нарича разследването на Мълър "най-големия лов на вещици в историята".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръководството на БДЖ подаде оставки след искане на транспортния министър
Ръководството на БДЖ подаде оставки след искане на транспортния министър
400 млн. лв. годишно губи държавата от заплати в плик
400 млн. лв. годишно губи държавата от "заплати в плик"