НОВИНИ

Ден за размисъл преди ключовите избори в Македония

Ден за размисъл в Македония, преди утрешните предсрочни парламентарни избори. Серия от антиправителствени протести, а също и вълна от "медийни бомби", доведоха до оставката на управляващите.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
08:13, 10.12.2016
Чете се за: 01:27 мин.
По света

Македонци остават разединени преди предсрочните парламентарни избори утре. Споразумение за провеждането им беше постигнато с посредничеството на Европейския съюз, а целта е да се сложи край на опасната политическа криза, която блокира страната в продължение на 30 месеца и доведе до кипяща точка на напрежение между двете партии - основни претенденти за властта.

Лидерът на ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски, който подаде оставка пред януари по силата на споразумението от Пържино, сега се опитва да се върне на премиерския пост, който заемаше от 2006-та година насам. Опозиционният лидер на СДСМ Зоран Заев обвинява Груевски в мащабна корупция и злоупотреба с властта, както и незаконно подслушване на хиляди македонци. Първоначално изборите бяха насрочени за април, но бяха отменени два пъти заради оплаквания на опозицията, че правилата за изборния процес се пишат, за да са в полза на ВМРО ДПМНЕ.

Заев фокусира кампанията си върху обвиненията в закононарушения срещу Груевски и предупреждава, че ВМРО ДПМНЕ ще замете следите на корупцията.

Зоран Заев - лидер на СДСМ: "…Той няма какво друго да предложи освен от строежи и лъжи. Искат да го освободят от отговорност, да спре промените".

В началото на миналата година Заев разпространи десетки хиляди записи от телефонни разговори, които според него уличават Груевски. Лидерът на ВМРО ДПМНЕ и тогавашен премиер се защити като отвърна с обвинения в държавна измяна, обвини Заев, че се е опитал да го изнудва в замяна на подкрепа от чужда държава, намеквайки за съседна Гърция.

Никола Груевски - лидер на ВМРО ДПМНЕ: "Познавам опозицията, познавам Заев и Радмила Шекеринска. Как станаха богати с криминална дейност и това е бреме за Македония."

Нападките между Груевски и Заев оставиха на заден план факта, че страната не бележи напредък по реформите изискване за евроинтеграция. Кризата е опасна, а победителят на вота няма да може да сложи край веднага, сочат прогнозите.

Ерол Ризаов - политическо анализатор: "Според проучванията нито една от двете най-силни политически партии не може да спечели или това ще стане с много малка преднина. Това създава много напрежение. Разделението е много, много драматично и опасно, създава омраза у хората. В края на краищата тези, които обещават, че политическата криза ще свърши на 12 декември, ден след вота ...убеден съм, че не са прави".

Проучване на общественото мнение разпространено от македонската телевизия Телма седмица преди вота дава 23,3 процента подкрепа за ВМРО ДПМНЕ и 19,4 на сто за СДСМ. Тези данни не са докрай показателни, тъй като една трета от запитаните за отказали да назоват за кого ще гласуват или просто все още не са взели решение чия бюлетина ще изберат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намесила ли се е Русия в изборите в САЩ?
Намесила ли се е Русия в изборите в САЩ?
Две цистерни се взривиха в шуменското село Хитрино, има жертви и ранени
Две цистерни се взривиха в шуменското село Хитрино, има жертви и ранени