НОВИНИ

​Депутатите отложиха приемането на доклада за продажбата на ЧЕЗ

Депутатите отложиха с два дни приемането на доклада за продажбата на доставчика на ток ЧЕЗ. От ГЕРБ обясниха, че не са съгласни с изводите в доклада и поискаха време за корекция на текстовете. Според председателя на комисията - Жельо Бойчев от БСП, големият проблем е, че до момента липсва информация за самата сделка и нейното финансиране.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:05, 08.05.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Временната комисия към парламента създадена за уточняване на обстоятелствата по сделката с ЧЕЗ трябваше да приключи своята работа днес. Оказа се, че от ГЕРБ не са съгласни с доклада за работата на комисията.

Валентин Николов, ГЕРБ: Има някои изводи, някои обобщения, които предполагам са ваши или на експертите, които ползвате, които ме притесняват, защото там има и политически уклони.

Дадоха и пример за пропусната информация.

Димитър Лазаров, ГЕРБ: Между 2005 и 2009 - там е празно пространство, нищо не се е случило. Там е вакуум.

Председателят на комисията Жельо Бойчев беше категоричен, че изводите в доклада всъщност не са големият проблем, а липсата на информация.

Жельо Бойчев, председател на времената комисия по сделката за ЧЕЗ: Със съжаление констатирам, че на комисията не беше оказано нужното съдействие за установяване на информацията относно финансирането на сделката на ЧЕЗ ГРУП.

Има много притеснения относно работата на българските институции, относно дейността на целия процес, относно това как и по какъв начин се е следил целият процес, как и по какъв начин този процес може да бъде контролиран.

Управляващите предложиха приемането на доклада да се отложи.

Вальо Николов: За да можем да ви пратим нашите забележки и да търсим някаква консенсусна форма относно обобщенията и как да го кажа - изводи.

От БСП се съгласиха, а от ДПС изразиха учудване.

Рамадан Аталай: В момента не мога да разбера какъв консенсус търсим на една комисия, която по принцип самата тема, самата идея на комисията не води до консенсус.


;

В предаването "Още от деня" на БНТ енергийният министър коментира, че създаването на временната комисия е било добра идея и не е загуба на време.

Теменужка Петкова, енергиен министър: Сделката наистина е между два частни субекта. Държавата няма как да контролира един такъв процес и аз мисля, че стана ясно на всички, че след първоначалната еуфория, че зад тази сделка стои правителството, Мисля, че всички тези съмнения са разсеяни.

Петкова беше категорична, че енергийното министерство има нужната информация за сделката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прекратиха временно спасителната операция по издирването на Боян Петров
Прекратиха временно спасителната операция по издирването на Боян Петров
Момче се събуди от кома, ден преди да изключат системите му
Момче се събуди от кома, ден преди да изключат системите му