НОВИНИ

Главчев обсъди с посланика на Украйна спорни промени в закона за образованието

Председателят на парламента Димитър Главчев обсъди с украинския посланик у нас спорните промени в Закона за образованието, приети в Украйна, които предизвикаха реакция от българските власти. Според посланик Микола Балтажи, промените няма да засегнат българските деца в тяхната страна. В края на седмицата българска парламентарна делегация ще бъде на посещение в Украйна.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:42, 19.09.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Украинският посланик обясни, че целта на реформите е създаване на европейска система за образование. Промените предвиждат засилване на ролята на украинския език, но и запазване на езика на националните малцинства. Според закона, до 4-ти клас децата ще учат български език, и украински като отделен предмет. След 4-ти клас се започва преподаване на украински език, но се запазва изучаването и на майчин език. Според украинския посланик има политизиране на темата.

Микола Балтажи - посланик на Украйна в България - И аз не случайно призовах българските политици да се въздържат от такава политизация, от емоции. Продължават да се изказват някои политици, да изразяват загрижеността, едва ли не в Украйна ще бъде забранен, ще бъде лимитиран българският език. Няма нищо такова. Нищо не се закрива, няма да се закрива. Украинските етнически българи ще получат възможността и нататък да развиват своята езикова идентичност.
Димитър Главчев - председател на НС: Според мен най-важното е, че няма да има никаква промяна, която да касае бг национално малцинство в Украйна, каквито притеснения има. Освен всичко друго, г-н посланикът изрази готовност за непрекъснат диалог между двете министерства на образованието, ако има някакви притеснения.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внасят предложение за премахване на синя карта
Внасят предложение за премахване на синя карта
Засилен интерес към медицинските специалности в Югозападния университет
Засилен интерес към медицинските специалности в Югозападния университет