НОВИНИ

Доналд Тръмп: Бъдещето на западната цивилизация е изложено на риск

Това заяви днес американският президент Доналд Тръмп в първата си публична реч в Европа. Той говори преди малко на площад Крашински във Варшава - градът, от който започна втората си обиколка в чужбина. Тръмп увери страните от Централна и Източна Европа, че Америка е решена да ги спаси от зависимостта им от един енергиен доставчик.

bnt avatar logo
от БНТ
16:36, 06.07.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Доналд Тръмп произнесе речта си пред паметника на Варшавското въстание от 1944 година. Пред събралото се на площада множество той посочи Полша като пример за страна, готова да защитава западните свободи.

„Опитът на Полша ни напомня, че защитата на Запада зависи не само от средствата, а и от волята на хората, фундаменталният въпрос сега е дали Западът има волята да оцелее“, каза Тръмп. Тероризмът и екстремизмът са новите заплахи за цивилизования свят, предупреди американският президент, но отправи критики и към Русия.

Доналд Тръмп, президент на Съединените американски щати: Днес Западът е изправен и пред сили, които се опитват за изпитат волята ни, да подкопаят увереността ни и да заплашат интересите ни; да ни подложат на нов вид агресия, включително пропаганда, финансови престъпления и кибервойна. Трябва да адаптираме съюза си, за да можем да се противопоставим ефективно по нови начини и на нови видове бойни полета. Призоваваме Русия да спре да дестабилизира Украйна и други страни и да подкрепя режими като сирийския и иранския и вместо това да се присъедини към общността на отговорните държави в битката срещу общите ни врагове и отбраната на цивилизацията.
;

Преди това Тръмп говори пред лидерите на страните от Източна и Централна Европа, събрани във Варшава на второто издание на инициативата Три морета. България е представена на нея от президента Румен Радев. Тръмп изрази готовносттта на САЩ да помогнат на тези страни да диверсифицират енергийните си източници и да не бъдат заложници на един доставчик, като декларира, че вашингтон нникога няма да използва енергията като средство за принуда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се търси промяна на лимитите на големите болници в курортите
Ще се търси промяна на лимитите на големите болници в курортите
Тристранният съвет обсъди повторно ръста на минималното възнаграждение
Тристранният съвет обсъди повторно ръста на минималното възнаграждение