НОВИНИ

Доналд Тръмп осъществи първата си задгранична обиколка като президент

В сянката на тероризма американският президент осъществи първата си задгранична обиколка. Международен дебют, по време на който се говореше за милиарди, за сделки, за религия, за мир и за тероризъм. Пътуване, което започна от Саудитска Арабия и завърши в Сицилия, със срещата на Г-7.За първото международно пътуване на Тръмп от Биляна Бонева.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:47, 27.05.2017
Чете се за: 01:44 мин.
По света

17-та седмица, откакто е в Белия дом, но сега със сигурност би искал да е далеч. И да забрави Вашингтон поне за малко. Политическата буря, която се разрази предишните седмици заради уволнението на шефа на ФБР, не утихва. Скандалът с руската намеса в изборите се оказа толкова силен, че букмейкърите започнаха да наддават кога ще има импийчмънт.

Първото пътуване в чужбина като президент на Съединените щати измести тези тревоги назад. Доналд Тръмп избра да посети столиците на трите монотеистични религии, за да ги обедини срещу тероризма. А след това да дебютира на европейската политическа сцена - с форумите на НАТО и Г-7.

Арабското гостоприемство умее да лекува всякакви проблеми и като че ли в Рияд американският президент забрави за неприятностите във Вашингтон. В Саудитска Арабия Доналд Тръмп сключи най-голямата оръжейна сделка в историята на Съединените щати - за 110 милиарда долара.

В Рияд пред лидерите на 50 арабски държави Тръмп призова мюсюлманите за единство и обединение срещу радикализма.

ДОНАЛД ТРЪМП, президент на САЩ: Това не е сблъсък между различни религии, различни секти или различни цивилизации. Това е борба между доброто и злото.

Тръмп никога не е криел, че иска да успее там, където предшествениците му са се провалили. Включително и израело-палестинския конфликт. Самият той нарече постигането на мир между палестинци и израелци „изключително трудна сделка", но пък се опита да ги убеди, че трябва да подновят преговорите.

ДОНАЛД ТРЪМП, президент на САЩ: Постигането на мир обаче няма да е лесно. Но с решителност, компромиси и вярата, че мирът е възможен, те могат да сключат споразумение.

„Ще ги прочета", смирено обеща американският президент на папа Франциск. Ватиканът беше първата спирка от европейската част от обиколката на Тръмп. Светият отец подари на госта си копие от тазгодишното си послание за мир, озаглавено "Ненасилието - стил на политика за мир" и копие от енцикликата за климатичните промени.

Само преди няколко месеца Тръмп и папата водеха словесна война. Американският президент беше нарекъл Ватикана - „най-ценният трофей за Ислямска държава". А папата беше определил намерението на Тръмп да строи стена с Мексико като нехристиянско. Срещата между американския президент и папа Франциск продължи по-малко от половин час. За американския президент срещата със Светия отец се оказа „страхотна". Той заяви, че ще я помни цял живот.

Брюксел посрещна Тръмп с протести, но американският президент стъпи смело и уверено на европейската политическа сцена.

Тръмп дебютира в Европа със срещата на върха на НАТО - алиансът, който преди няколко месеца наричаше „отживелица". Сега той очерта приоритетите на НАТО и смъмри съюзниците си за разпределението на финансовата тежест по отбраната на Пакта.

НАТО, според Тръмп, трябва да се фокусира върху борбата с тероризма, миграцията, заплахата от Русия и сигурността по източните си граници.

И докато Тръмп се опитваше да укрепи антитерористичния фронт, терорът се завърна. Удари в Европа. В концертна зала в Манчестър, пълна с деца. Терорист самоубиец се взриви и отне живота на 22-ма души.

9 дни далеч от Вашингтон. За Тръмп започва 18-та седмица в Белия дом. Сега му предстои роля на американска сцена в сянката на политическите скандали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Деня на детето вход свободен на Ледената пързалка във Варна
В Деня на детето вход свободен на Ледената пързалка във Варна
Национален парк „Рила“ отбелязва Деня на парковете в България
Национален парк „Рила“ отбелязва Деня на парковете в България