НОВИНИ

Доналд Тръмп разговаря с шефа на НАТО

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг са разговаряли снощи по телефона, съобщи пресслужбата на алианса.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:30, 06.02.2017
Чете се за: 00:32 мин.
По света
доналд тръмп разговаря шефа нато

Двамата са обсъдили важната роля на пакта в настоящата неспокойна обстановка. Те са отчели напредъка в борбата с тероризма и разходите на НАТО за отбрана. Тръмп и Столтенберг споделят мнението, че е необходимо продължаване на усилията за по-справедливо разпределение на тежестта сред всички държави от алианса, се посочва в съобщението.

Президентът на САЩ и генералният секретар на НАТО са засегнали въпроса с растящото насилие в източната част на Украйна, както и възможностите за постигането на мирно решение. Столтенберг е отбелязал, че алиансът се придържа към политика, съчетаваща силна отбрана и диалог с Русия.

В съобщението се подчертава, че това е бил вторият телефонен разговор между Тръмп и Столтенберг от избирането на новия президент на САЩ. Същевременно в края на януари Европейската комисия призна, че досега председателят на институцията Жан-Клод Юнкер е разговарял единствено с вицепрезидента Майк Пенс.

Очаква се Тръмп да посети Брюксел през май за заседание на държавните и правителствените ръководители от НАТО. Засега от институциите на ЕС не се съобщава за предвидени срещи с новия президент на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От март започва кампания за дърва за огрев за следващата година
От март започва кампания за дърва за огрев за следващата година
Принц Хари победи Уилям и Кейт в кралско надбягване (СНИМКИ + ВИДЕО)
Принц Хари победи Уилям и Кейт в кралско надбягване (СНИМКИ + ВИДЕО)