НОВИНИ

Доналд Тръмп уволни шефа на ФБР Джеймс Коми

Поредна политическа буря във Вашингтон - този път причината е изненадващото уволнение на директора на ФБР. Официалният мотив за решениета на президента Доналд Тръмп е, че Джеймс Коми не се справя с разследването на имейл скандала с Хилъри Клинтън. Съпартийците й демократи в Конгреса обаче заподозряха, че истинската причина зад действията на Тръмп е разследването за връзки на негови приближени с Русия. Междувременно руският външен министър Сергей Лавров пристигна в столицата на САЩ за преговори за Сирия.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:38, 10.05.2017
Чете се за: 01:16 мин.
По света

Тръмп уволни директора на ФБР с писмо, което беше пратено и до медиите. В него президентът пише, че се съобразява с препоръките на министъра на правосъдието и на неговия заместник, че Коми не е в състояние повече да ръководи бюрото ефективно. Скандал обаче избухна и заради думите: "Оценявам високо, че три пъти ме информирахте, че не съм обект на разследване!"

Преди броени дни Коми заяви в Конгреса, че ако може да се върне назад във времето - 11 дни преди президентските избори миналата година, пак би разкрил, че кандидатът на демократите Хилъри Клинтън продължава да е следствена за неправомерно използване на частен сървър за служебна кореспонденция докато е била държавен секретар. Коми обоснова тази позиция с твърдението, че съветничка на Клинтън пренасочила хиляди служебни имейли на частен лаптоп. Но по-късно от ФБР уточниха, че става въпрос само за две електронни писма.

Демократите в Конгреса обаче заявиха, че истинският мотив на Тръмп е напредващото разследване на ФБР за връзките на негови съветници с Русия и за намесата на Москва в предизборната кампания.

Чък Шумър, сенатор от Демократическата партия: Единственият начин американският народ да продължи да има доверие в това разследване е то да бъде продължено от безстрашен и независим специален прокурор. Ако такъв не бъде назначен, всеки американец би бил прав да подозира, че става въпрос за политическо уволнение.

Демократите припомниха изявление на Коуми от март, в което той даде да се разбере, че според ФБР наистина има руска намеса в полза на Тръмп.

Джеймс Коми, директор на ФБР (20.03.2017 г.): Те ще се опитат пак през 2020 година. Защото ще решат, че успешно са всяли хаос, разделение, раздор и съмнения в демократичната същност на удивителната ни страна.

Засега републиканците остават в общи линии лоялни по партийна линия към Тръмп:

Джон Маккейн, сенатор от Републиканската партия: Съжалявам за това, което се случи. Президентът има властта да го направи и аз се съобразявам с това.

Лаконичният коментар на Кремъл по въпроса беше, че той си е работа на Съединените щати. Но външният министър Лавров, който пристигна днес във Вашингтон, си позволи да се пошегува:

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Уволнен ли е? Шегувате се! Шегувате се!

В 109-годишната история на ФБР досега беше уволняван само един негов директор - Уилям Сешънс през 1993 година - по подозрения в корупция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От ГЕРБ внесеха законопроект за въвеждане на мажоритарния вот в два тура
От ГЕРБ внесеха законопроект за въвеждане на мажоритарния вот в два тура
Изложба на мегалитните паметници в България гостува в Благоевград
Изложба на мегалитните паметници в България гостува в Благоевград