НОВИНИ

Доналд Туск: „Брекзит” може да е началото на края на западната цивилизация

Излизането на Великобритания от Евросъюза може да стане началото на разрушаването на политическата цивилизация на Запада, предупреди председателят на Европейския съвет Доналд Туск в интервю за германския в. „Билд” .

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:51, 13.06.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света
доналд туск брекзит началото края западната цивилизация

Туск окачестви референдумът по въпроса за бъдещата съдба на Великобритания в ЕС като "исторически момент".

„Излизането на Великобритания ще въодушеви всички антиевропейски сили в държавите от ЕС. В деня на „брекзита” нашите външни врагове ще пият шампанско. Трябва да направим всичко възможно, за да им развалим празника”, каза Туск.

Доналд Туск предупреди, че не само в икономически, но и в геополитически план Великобритания ще понесе удар. Според него никой не е в състояние да предвиди дългосрочните последствия. „Опасявам се, че „брекзит” може да стане началото на разрушаването не само на ЕС, но и на цялата политическа цивилизация на Запада”, казва Туск.

Председателят на Европарламента смята, че в случай на „брекзит” на ЕС ще са нужни около 7 години, за да уравновеси всички правни формалности в отношенията с Лондон.

Референдумът за бъдещето на Обединеното кралство в ЕС ще бъде на 23 юни. Това ще е трети поред плебисцит в страната. Предишните бяха през 1975 година и 2011 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парашутисти от Шумен поздравиха с флашмоб премиера за рождения му ден
Парашутисти от Шумен поздравиха с флашмоб премиера за рождения му ден
24-годишен мъж падна от сграда в Дупница
24-годишен мъж падна от сграда в Дупница