НОВИНИ

Драстично увеличение на престъпността в Чикаго

Чикаго бележи ръст на убийствата през 2016 година. Престъпленията във ветровития град са нараснали с над 50% в сравнение с предишните 12 месеца.

bnt avatar logo
от БНТ
07:36, 10.01.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

2016 е най-кървавата година в Чикаго от две десетилетия. Ръстът на убийствата спрямо 2015 е с 57%, а ранените с огнестрелно оръжие за миналата година са 4331 души. Причините - буксуващата икономика, увеличаващата се безработица и ограничения достъп до образование. Според анализатори, увеличаването на престъпленията се дължи на затварянето на множество предприятия, което е довело до рязко обедняване на голяма част от жителите на града.

Уилям Сампсон, изследовател от Департамента по обществени науки към университета "ДеПол": "Фабриките затвориха. И, както изглежда, няма да заработят пак. През 50-те и 60-те години на миналия век хората можеха да започнат работа ден след като са завършили гимназия. Това нещо няма как да се случи в днешно време."

Като резултат от продължаващата рецесия и дефицита на работни места, много от младите хора тръгват по пътя извън закона и се включват в различни банди, за да изкарат пари.

Уилям Сампсън, изследовател от Департамента по обществени науки към университета "ДеПол": "Ако не работите, какъв може да е вашият източник на пари? Откъде ще ги вземете? Бандите се явяват спасителния пояс, който изважда давещите се на повърхността."

Местната полиция предлага да се увеличи броя на служителите на реда, както и закупуване на допълнителни оръжия за униформените.

Еди Джонсън, надзирател към полицейското управление в Чикаго: "Определено имаме нужда от раздвижване на законодателството, на градската управа и съдилищата, за да можем да се справим с престъпниците, които свободно се разхождат с оръжие навън. В момента не можем да се справим и тези хора знаят това."

Според Уилям Сампсън дългосрочното решение на проблема е да се стимулира икономиката чрез отваряне на старите предприятия или изграждането на нови и създаването на работни места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-старите истории за Тинтин - за първи път в цветен формат
Най-старите истории за Тинтин - за първи път в цветен формат
Година след смъртта на Тодор от Враца започва делото за инцидента
Година след смъртта на Тодор от Враца започва делото за инцидента