НОВИНИ

Египет призова за съдействие в борбата с джихадистите

Египет призова към международно сътрудничество, с цел да се избегне бягството на джихадисти от Ирак и Сирия. Страната все още е в траур заради стотиците жертви на атентата в петък. Все още никой не е поел отговорност. Британският премиер Тереза Мей предложи помощ на Кайро в разследването.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:52, 26.11.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Атентатът срещу джамия в египетско село свидетелство за промяна в тактиката и целите на терористите, обяви египетската държавна информационна служба. В случая тяхна мишена не е бил политически режим. Според анализатори, нападението срещу богомолци в Северен Синай може да се интерпретира като акт на отмъщение от страна на "Ислямска държава" за загубите ѝ в Ирак и Сирия.

Нур Ахмед, жителка на Кайро: Терористичната атака беше много брутална и безчовечна. Дори и да има различия между отделни групи, те не трябва да се решават с убийства. Но те убиват невъоръжени мюсюлмани и християни в джамии и църкви.
Махмуд Али, жител на Кайро: "Трябва да изкореним тероризма. Ще работим с правителството и военните да се борим с тероризма.

Египетските власти ще издигнат мемориал в памет на жертвите от атаката в петък. До момента те са най-малко 305. Великобритания предложи всякаква помощ на Кайро. Ислямската военна коалиция за борба с тероризма е готова да даде колективен отговор на всички прояви на тероризма, заяви в Рияд главнокомандващият войските на коалицията Рахил Шариф. В съюза влизат 34 държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С Ало, Ало в Сливница откриха Европейския фестивал на пътуващия театър
С "Ало, Ало" в Сливница откриха Европейския фестивал на пътуващия театър
Реакции след секс скандала, който разтърси Стокхолм
Реакции след секс скандала, който разтърси Стокхолм