НОВИНИ

Египетският президент призова да не се правят прибързани заключения за Тръмп

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси похвали новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, като каза, че неговите провокативни изявления по време на предизборната кампания не отразяват непременно действията, които той ще предприеме като държавен глава.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:01, 19.11.2016
Чете се за: 01:09 мин.
По света
египетският президент призова правят прибързани заключения тръмп

В интервю за португалската информационна агенция ЛУЗА Сиси призова "да не бързаме да правим заключения или да се тревожим" от бъдещите действия или политики на САЩ в Близкия изток.

Египетският президент даде инервюто преди посещение в Португалия. Той беше един от първите чуждестранни лидери, поздравили Тръмп за изборната победа.

"Трябва да правим разлика между това, което се говори по време на кандидат-президентските кампании, и същинското и действително правителство на дадена страна след встъпването в длъжност", каза Сиси. "Ще има възможност за по-обстойни прочити", заяви той.
Между Сиси и Тръмп вече има известна връзка. Новоизбраният президент на САЩ каза, че между тях има "добра химия", когато те се срещнаха в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН през септември. Египетският президент заяви, че Тръмп "без съмнение" може да бъде силен лидер.

Сиси, който дойде на власт през 2014 г., след като армията свали президента ислямист Мохамед Морси, представя себе си като регионален лидер, водещ борба с ислямски бунтовници. Тази позиция отразява приоритетите на Тръмп.

При бъдещото управление на Тръмп има изгледи за по-топли връзки между Египет и САЩ след годините на сравнително хладни отношения между Сиси и приключващия мандата си американски президент Барак Обама. Свалянето на Морси и последвалите репресии срещу ислямистки поддръжници бяха посрещнати с критики от правителството на Обама, което за кратко спря част от помощта на САЩ за Египет.
Според наблюдатели е по-малко вероятно Тръмп да търси отговорност от Египет за човешките права. Вместо това той може да предложи международна политическа подкрепа на Сиси, който води борба със свързани с групировката "Ислямска държава" бойци на Синайския полуостров и в съседна Либия.

"Вярвам, че като президент Тръмп ще бъде силно ангажиран с въпросите в региона", заяви Сиси. "Всъщност Тръмп показва задълбочено и голямо разбиране за случващото се в региона като цяло и в Египет в частност. Очаквам повече подкрепа и засилване на двустранните ни отношения", каза той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спират трамваите по булевард Цар Борис Трети в София за пет дни
Спират трамваите по булевард "Цар Борис Трети" в София за пет дни
Изграждат система за видеонаблюдение по улиците на Пловдив и областта
Изграждат система за видеонаблюдение по улиците на Пловдив и областта