България получава 2.2 млн. евро за щетите от природни бедствия в Бургаско

Комисарят по регионална политика Корина Крецу информира днес, че България получава над 2,2 млн. евро за преодоляване на щетите от природните бедствия в област Бургас в периода 25-30 октомври 2017 г. Еврокомисарят участва в Седмия годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, който се провежда днес и утре в София.

от БНТ
14:02, 18.10.2018 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
По света
българия получава млн евро щетите природни бедствия бургаско

„Помощта е получила одобрението на Европейската комисия и след дълга процедура по промяна на бюджета на ЕК днес се получи финалното одобрение на средствата и те са на разположение на българските власти“, поясни Крецу.

Заявлението за отпускане на средства от фонд „Солидарност“ беше подадено от България в началото на тази година. Предоставеният финансов ресурс ще допринесе за намаляване на разходите на държавата за възстановяването на основна обществена инфраструктура.

Като страна-членка на Европейския съюз Република България има право да получи подкрепа от фонд „Солидарност” за преодоляване на последиците от природни бедствия.

До момента страната е кандидатствала за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от фонда за покриване на част от спешните мерки за справяне с последиците от три бедствия: двете наводнения от м. юни и края на м. юли 2014 г. и бедствието във връзка с тежките зимни условия от началото на 2015 г.

Общата отпусната до момента помощ от ЕК е в размер на 36 млн. лв, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.


;

Помощ от Фонд "Солидарност" на ЕС ще получат още Гърция, Полша, Литва, както следва:

2,5 млн. евро за гръцкия остров Кос след земетресението през юли 2017 г., 12,2 млн. евро за Полша след бурите и проливните дъждове през август 2017 г., почти 17 млн. евро за Литва, също във връзка с бурите и дъждовете през 2017 г..

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Първите случаи на тазгодишния грип се очакват в края на месеца
Първите случаи на тазгодишния грип се очакват в края на месеца
Парламентът прие промени в Закона за рибарството и аквакултурите
Парламентът прие промени в Закона за рибарството и аквакултурите