НОВИНИ

ЕК представя плана си за борба с климатичните промени

Европейската комисия представи нова стратегия за борбата с климатичните промени. Целта е до 2050 година Европейският съюз да постигне неутралност по отношение на климата, което означава емисиите вредни газове да бъдат сведени до нула, а глобалното затопляне да не е повече от градус и половина. Така ще бъдат изпълнени и договореностите от Парижкото споразумение за климата. Как новата стратегия ще повлияе на живота ни.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:53, 28.11.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

93% от европейците смятат, че изменението на климата е резултат от човешката дейност, показва проучване на Евробарометър. За да спре глобалното затопляне, Еврокомисията представи амбициозен план в седем области:

  • по-добра енергийна ефективност
  • употребата на възобновяеми енергийни източници
  • чиста мобилност
  • конкурентноспособна и кръгова икономика
  • по-добра инфраструктура и улавяне
  • складиране на въглеродните емисии

Мигел Ариас Канете - еврокомисар по въпросите на климата и енергетиката: Превръщането на Европа в неутрална по отношение на климата ще подобри значително всекидневието ни - ще живеем в енергийно ефективни домове, транспортът ще е чист, а замърсяването на въздуха ще бъде овладяно.

Целта на Европейската комисия е в следващите 30 години превозните средства да достигнат нулеви и близки до нулевите емисии и да отпадне употребата на изкопаеми горива. Това означава масово навлизане на електрическите превозни средства, които обаче в момента са твърде скъпи, дори за хората в Западна Европа.

Според стратегията на Брюксел голяма част от домакинствата ще трябва да преминат към друга форма на отопление или да вложат средства в по-добра изолация. Амбициозният план на Еврокомисията, финансовите му измерения и конкретна реализация тепърва ще се обсъждат в Европарламента и в държавите членки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредна среща на премиера Борисов с майки на деца с увреждания
Извънредна среща на премиера Борисов с майки на деца с увреждания
Влакове в страната се движат със закъснения заради снега
Влакове в страната се движат със закъснения заради снега