НОВИНИ

ЕК разреши българското правителство да подпомогне БДЖ с 224 млн. лв.

„В петък получихме дългоочакваното разрешение от ЕК българското правителство да има право да подпомогне БДЖ. Сумата, за която имаме разрешение е 224 млн. лв. Това е единственото по рода си, откакто сме членове на ЕС и е признание за успешните реформи, направени в дружеството от 2010 г. насам, както и на дългогодишен труд на г-н Московски, администрацията и мениджмънта на БДЖ. Това заяви на брифинг Велик Занчев, зам.-министър на транспорта.

bnt avatar logo
от БГНЕС
12:12, 20.06.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
разреши българското правителство подпомогне бдж 224 млн

"Оттук нататък започва тежката част - преговорите с Министерството на финансите, за да начертаем финансовите схеми, по които тези пари да дойдат в дружеството. Ще стартират преговорите с т. нар. облигационери - остатъкът, който трябва да платим е 150 млн. лв., а лихвите за просрочие са около 14 млн. лв. на година.", добави още той.

С въвеждането на тол таксите ще поставим на една плоскост жп и автомобилния транспорт, те ще бъдат равнопоставени и ще могат да се конкурират, поясни Занчев. След решаването на натрупания дълг на железницата вторият проблем, по който ще работим, това са инвестициите в БДЖ, каза Занчев. Преди държавното дружество е вземало търговски кредити и чрез тях е инвестирало, а сега през капиталовия трансфер държавата ще инвестира в пътническия превоз, ще бъде купен нов подвижен състав. В момента професори и експерти работят, за да се оформи визията - какви влакове, мотриси са нужни на БДЖ „Пътнически превози”, за да има компанията европейски вид с адекватна услуга, посочи той.

"Повече от 50% от загубите ни са намалени, преструктурирана е цялата компания, извършихме реформи и като резултат е решението на ЕК, заяви на свой ред Владимир Владимиров, изпълнителен директор на холдинг „БДЖ”. В момента, в който погасим задълженията си, загубите в дружеството ще намалеят още повече, добави той. Капиталовата структура на предприятието ще стане нормална, но това не е краят на пътя, а краят на финалната права, продължи Владимиров.

В момента са подготвени 21 проекта и по-голямата част от тях касаят развитието на БДЖ- пътнически и товарни превози, отбеляза той. Ще се оформи и едно ремонтно дружество, за да се съберат специалистите, сградния фонд и машините на едно място. С тези проекти до края на мандата на това правителство БДЖ ще изглежда по друг начин, поясни Владимиров. А тези 224 млн. лв. ще бъдат дадени на БДЖ безвъзмездно от държавата, отговори Владимиров на въпрос на медия.

В рамките на мандата на това правителство ще стартира концесията на летище София, а може би и ще приключи, заяви Занчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френският военен министър подаде оставка
Френският военен министър подаде оставка
Зоран Заев пристигна на официално посещение в България
Зоран Заев пристигна на официално посещение в България