НОВИНИ

ЕК с няколко предупреждения към България

Банки и търговци у нас да не могат да вадят автоматично изпълнителен лист срещу свои клиенти. Това да става само след съдебна санкция. Настояването е на Европейската комисия, в противен случай на страната ни могат да бъдат наложени глоби. Еврокомисията призовава и за друго - страната ни да промени правилата за лишаване от свобода в съответствие с тези на Евросъюза.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:52, 24.01.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Правилата на ЕС за лишаване от свобода осигуряват взаимно признание на съдебните решения по наказателни дела. Те целят да улеснят за връщането на осъдените в обществото. Според ЕК законодателният процес в тази област в България в ранен етап и страната не е уведомила как смята да въведе изискванията.

Еврокомисията настоятелно прикани страната ни да преразгледа правилата за това как търговците и доставчици на финансови услуги, включително банките събират вземания от потребителите. В България заповедите за изпълнение се издават без проверки от съдилищата и потребителите могат да ги оспорват само при много строги условия.

Комисията реши днес да предприеме и по-нататъшни действия във връзка със Закона за марките и географските означения. От 2008 г. насам България поддържа национален регистър на географските означения за селскостопански продукти и храни. Комисията смята, че националната закрила на географските означения не е съвместима с европейската право. България разполага с два месеца да отговори. В противен случай Брюксел ще сезира Съда на ЕС.

Комисията призовава България, Италия и Германия да завършат мрежата „Натура 2000". България до сега е посочила само 9 от 230 територии от значение за Общността за специални защитени зони и не е определила специфични цели и мерки за опазването на всяка една от териториите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът разпореди спешна проверка на строежите по Южното Черноморие
Премиерът разпореди спешна проверка на строежите по Южното Черноморие
Край на стачките по летищата в Германия
Край на стачките по летищата в Германия