НОВИНИ

ЕК ще анализира бюджета на Франция до пролетта на 2019 г.

Европейската комисия ще анализира бюджета на Франция до пролетта на следващата година, обяви говорител на комисията след снощното обръщение на френския президент към нацията. Френският Сенат вече даде зелена светлина за пристъпване към обещаното от Еманюел Макрон увеличение на минималната заплата. Въпреки предложените мерки, недоволството във Франция остава.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, кор. на БНР
20:54, 11.12.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Около 10 милиарда евро ще струват на бюджета на Франция решенията, обявени снощи от президента Еманюел Макрон на фона на нестихващите протести. Пакетът от мерки включва повишаване със 100 евро на минималната заплата и данъчни облекчения върху ниските пенсии, коледните премии и допълнителните часове на труд. Президентът определи действията си като "извънредно икономическо и социално положение".

Еманюел Макрон, президент на Франция: Поисках от правителството и парламента да направят необходимото, така че хората да живеят по-добре със заплатите си от началото на следващата година. Минималната заплата ще се увеличи със 100 евро месечно от 2019 г.,без допълнителни разходи за работодателите.

Обещанията ще се отразят на бюджетния дефицит за 2019 г., както призна днес френският премиер Едуар Филип, натоварен да представи мерките в детайли пред Националното събрание. "Ще внимаваме да владеем добре публичните разходи" - увери той.

Рекорден брой зрители, 23 милиона, са гледали снощното обръщение на Макрон, без то да му донесе особена популярност, както личи от проучванията: близо 60% не са го намерили убедителен, въпреки широкото одобрение на мерките и известно отдръпване от подкрепата за протеста. Ако по-умерените "жълти жилетки" изглеждат готови за диалог, значителна част и днес останаха на блокади по пътищата, решени да да се борят за повече:

Кристоф Шаланкон, говорител на "жълтите жилетки": Мерките, които господин Макрон обяви са от един отминал икономически свят, ние жълтите жилетки искаме нов свят, обърнат към хората.

Бунтовните настроения не напускат и френските ученици. Недоволни, че са или пропуснати в президентската реч, те обявиха "черен вторник" с блокади на лицеите и митинг в Париж срещу реформите в образованието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белоградчишките скали получиха специална награда за туризъм
Белоградчишките скали получиха специална награда за туризъм
Започна Международният панаир на книгата в НДК
Започна Международният панаир на книгата в НДК