НОВИНИ

Емоционален ден на границата между САЩ и Мексико

Семейства, които живеят от двете страни на браздата се събраха, макар и за кратко.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:30, 19.11.2017
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Тази така дългоочаквана целувка се случва на границата между две държави, а сватбата съвсем не е истинска. За шести път граничният пост между Тихуана, Мексико и Сан Диего, САЩ, отвори врати, за да събере двете части на едно цяло.

Браян Хюстън, американски гражданин, чиято годеница е в Мексико: Иска ми се да беше по-лесно за нея да дойде тук и да се оженим, но не е... Но показахме, че за любовта няма граници!"

Още милиони са като Браян и обичната му половинка, които дойдоха с облечени като младоженци. Става дума за мексиканци, които са емигрирали незаконно в САЩ. Ако се върнат в родната си страна, ще застрашат пребиваването си в САЩ.

Росио Лопес, американска гражданка, чийто дядо живее в Мексико: Дойдох да видя дядо си. Преди 12 години беше депортиран и не сме го виждали. Дори довиждане не успяхме да си кажем. А сега се събираме... развълнувана съм щастлива, но и тъжна.

Сълзи, прегръдки, много любов и заедно - макар и за малко. И за първи път толкова много 12 семейства, успяват да си кажат, че се обичат на живо.

Енрике Моронес, организатор на събитието: Много сме щастливи и благодарни, че за шести път граничните патрули ни разрешават да отворим вратите на надеждата и 12 семейства успяха да минат през тях. В много случаи става това са баби и дядовци, които за първи път виждат внуците си.

В САЩ има над 11 милиона незаконни имигранти. Президентът Барак Обама търсеше варианти как да легализира престоя им и да осигури бъдеще на децата им, родени на американска територия. Настоящият държавен глава Доналд Тръмп сериозно затяга имиграционната политика и се заканва да дострои стената по границата с Мексико.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив - в готовност за зимното почистване
Пловдив - в готовност за зимното почистване
Репортерски поглед: ремонти в Черната графа
"Репортерски поглед": ремонти в "Черната графа"