НОВИНИ

Ердоган смята спада на турската лира за заговор срещу Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече понижаването на стойността на турската национална валута - лирата "заговор" срещу Турция, но заяви, че турският народ няма да се предаде, съобщи агенция Ройтерс. За трети пореден днес лидерът на Турция отправи призив към своите сънародници да обменят доларите и еврото, с които разполагат, за да подкрепят турската валута.

bnt avatar logo
от БТА
18:00, 12.08.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света
ердоган смята спада турската лира заговор турция

В изказването си Ердоган заяви още, че лихвените проценти са средство за експлоатация, което прави богатите още по-богати, а бедните още по-бедни. "Няма да паднем в този капан", подчерта турският президент, който е известен с враждебното си отношение към повишаването на лихвите.
"На онези, които жертват стратегическото партньорство, съюзничеството на 81-милионна държава в името на връзки с терористични организации, казваме "довиждане", заяви още Ердоган в реч в Трабзон, цитирана от турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Той отново обвини САЩ, че жертват Турция заради американския пастор Андрю Брънсън, съден в Турция по обвинения в тероризъм. "Няма да се предадем. Щом вие заставате срещу нас с долара, ние ще потърсим начини да продължим своите дела по други пътища", каза още Ердоган.

По думите му Турция отново е изправена пред "политическа и подла игра". "С Божията воля ще превъзмогнем и нея", добави президентът.

"Заявявам от Трабзон, видяхме вашата игра. Онова, което не успяха да направят с провокации и преврат, се опитват сега да осъществят чрез пари. Това, ясно казано, се нарича икономическа война" , изтъкна турският лидер.

Турската лира загуби около 40 на сто от стойността си тази година, преди всичко заради безпокойства за влиянието на Ердоган върху икономиката, призивите му за понижаване на лихвените проценти и влошаването на отношенията със САЩ, отбелязва Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иванка Тръмп:  В САЩ няма място за неонацисти и расисти
Иванка Тръмп: В САЩ няма място за неонацисти и расисти
Министър Горанов: Не приемам атаки срещу държавната администрация
Министър Горанов: Не приемам атаки срещу държавната администрация