НОВИНИ

Ердоган: Турският народ трябва да запази спокойствие

Турция влиза в нова ера, това каза в специално телевизионно обръщение президентът на страната - Реджеп Ердоган. Стана ясно, че е задържан и един от близките сподвижници на Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за организирането на провалилия се преврат.

bnt avatar logo
от Теодора Гатева
08:53, 24.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Турският народ трябва да запази спокойствие по отношение на събитията в страната, заяви президентът Реджеп Ердоган. По думите му всички, които са замесени в опита за преврат ще бъдат подведени под отговорност. Броят на арестуваните военни и граждански лица е 13 156 души. Сред тях има 126 генерали.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Този опит за преврат беше не само срещу държавата, правителството и парламента, но и срещу турските въоръжени сили. Ние ценим нашите военни. На 15 юли ние ги спасихме от тези терористи във военни униформи. С провала на този въоръжен опит за преврат Турция влезе в нова ера!

Според турския президент няма заплаха и за икономиката на Турция.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Въпреки опитите за саботаж от страната на онези, които работят рамо до рамо с подбудителите на този преврат, икономиката ни се движи в правилната посока, работи. Работи съгласно принципите на свободния пазар, и така ще продължи. Няма да има компромис с финансовата дисциплина.

Той поясни, че извънредното положение се удължава и допълни, че е започнало закриването на учебни заведения, университети, фондации и институти, за които се смята, че имат връзка с духовника в изгнание Фетхуллах Гюлен. Според Анкара Гюлен стои в основата на провалилия се преврат. Обвинения, които имамът категорично отрича. Според официален представител на президентството, властите са задържали Халис Ханджъ, смятан за един от основните сподвижници на Гюлен.

;

Данните сочат, че Ханджъ е влязъл в Турция два дни преди пуча. Арестуван е и племенникът на Фетхуллах Гюлен, който предстои да бъде разпитан. Турският премиер Бинали Йълдъръм пък заяви, че президентска гвардия ще бъде разпусната. След опита за преврат около 300 от общо 2 500 членове на елитната част бяха арестувани. Според Йълдъръм вече няма необходимост от съществуването на полка. Турските власти обмислят да публикуват плановете на неуспелите пучисти, които съдържали конкретни инструкции за новата власт, в случай на успех на преврата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
250 хиляди души са блокирани в китайския град Тянмън заради наводнение
250 хиляди души са блокирани в китайския град Тянмън заради наводнение
От нашия пратеник: Обстановката в Мюнхен се нормализира
От нашия пратеник: Обстановката в Мюнхен се нормализира