НОВИНИ

ЕС губи 50 милиарда евро годишно заради ДДС измами

Страните от Европейския съюз губят 50 млрд. евро годишно заради измами с ДДС чрез трансгранични операции. Това посочи днес еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис след неофициалната среща на европейските министри на икономиката и финансите (ЕКОФИН) в Амстердам, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:44, 23.04.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света
губи милиарда евро годишно заради ддс измами

За борба с подобни машинации Европейската комисия неотдавна е представила план за действие, предвиждащ сериозни стъпки в краткосрочен и дългосрочен план, посочи той. Планът е бил подкрепен от страните членки и ще бъде обсъден на следващото заседание на ЕКОФИН.

В краткосрочен план трябва да бъде засилено взаимодействието между данъчните органи на страните от ЕС. Това ще позволи да бъдат определени мрежите от компании, занимаващи се с ДДС измами чрез трансгранични операции, заради което националните бюджети губят милиарди евро, каза Домбровскис.

Държавният секретар в холандското министерство на финансите Ерик Вибес уточни, че става дума за инструмент, който позволява автоматичен обмен на информация за всички операции в ЕС между данъчните органи.

Ако механизмът заработи, ДДС измамите ще могат да бъдат разкривани за няколко дни, а не след месеци. Основни предимства на системата са, че тя може да бъде въведена в действие много бързо, до една година, и няма да изисква големи капиталовложения, допълни Вибес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилно приложение предствя творбите на Шекспир
Мобилно приложение предствя творбите на Шекспир
 Протести в Хановер срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ
Протести в Хановер срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ