САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

ЕС няма интерес да бави Брекзит, заяви министър от кабинета на Мей

Страните-членки на Европейския съюз нямат интерес от забавянето на преходния процес след Брекзит, не давайки на Великобритания възможност окончателно да напусне Евросъюза. Това заяви пред Би Би Си министърът на околната среда, продоволствието и земеделието Майкъл Гоув, който е един от ключовите съюзници на британския премиер Тереза Мей.

от БГНЕС
21:24, 02.12.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света
интерес бави брекзит министър кабинета мей

Аргументът, че Великобритания ще се превърне в заложник на ЕС, ако Уестминстър и Европарламентът одобрят сделката, която кабинетът на Мей съгласува с Брюксел, е ключов за противниците на Мей. Министърът по въпросите на Брекзит Доминик Рааб, министърът на труда и пенсиите Естер Маквей, а също така седем заместник-министри, използваха именно този довод, за да подадат оставки през последните седмици.

Предполага се, че ако до края на преходния период в края на 2020 г. Великобритания и ЕС не решат проблема с ирландската граница, в сила ще влезе така нареченият режим backstop. Това ще позволи на Обединеното кралство да остане член на митническия съюз на ЕС, което по същество означава удължаване на преходния период.

При това ЕС ще има право да наложи вето на опитите на Лондон предсрочно да приключи действието на новия режим и така на теория Брюксел може безкрайно да бави преговорите за Северна Ирландия, а следователно и окончателното излизане на Обединеното кралство от Евросъюза.

На 25 ноември лидерите на 27-те страни-членки на ЕС утвърдиха споразумението с Великобритания за Брекзит и приеха политическа декларация за бъдещите отношения с Лондон. За да влезе в сила споразумението трябва да бъде ратифицирано от парламентите на всички държави-членки на Евросъюза, от Европейския парламент и от британските законодатели.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Продължават проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в София
Продължават проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в София
Президентът Макрон възложи на премиера Едуард Филип среща с жълтите жилетки
Президентът Макрон възложи на премиера Едуард Филип среща с "жълтите жилетки"