НОВИНИ

Евродепутатите обсъдиха икономическите приоритети за догодина

Различни начини за избягване или смекчаване на отрицателното въздействие от мерките за икономии бяха обсъдени днес на пленарно заседание на Европейския парламент. В дебатите, посветени на икономическите приоритети на ЕС за 2017 година и координацията по Европейския семестър, участва и заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

bnt avatar logo
от БТА
21:01, 22.11.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
евродепутатите обсъдиха икономическите приоритети догодина

В дискусията някои евродепутати са подчертали, че икономиите не могат да бъдат избегнати чрез преразход и трупане на дълг, а други са призовали за експанзионистични инвестиции и една по-социална Европа.

Засилването на растежа, производителността и създаването на заетост, инвестициите и структурните реформи, наред с отговорните финанси, силните банки и довършването на банковия съюз ще бъдат ключови сфери в работата на комисията догодина, заяви Домбровскис. Той освен това изтъкна необходимостта от справяне с предизвикателства като високите равнища на неравенство, младежката и дългосрочната безработица, както и притока на мигранти и търсещи убежище.

Депутатите са се съгласили, че усилията трябва да бъдат съсредоточени върху растежа и избягването или смекчаването на строгите икономии, но са предложили различни начини за постигане на това. Докато някои са подчертали значението на отговорните държавни финанси, качествените бюджети и на това да не се трупат дефицити, други са призовали за по-експанзионистична бюджетна политика, повече инвестиции, повече социална защита и по-голямо внимание към различията между страните от ЕС при планирането на координацията на икономическата политика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова бариера на Гребната база в Пловдив
Нова бариера на Гребната база в Пловдив
10 хиляди души в аутсорсинг сферата в Пловдив след 5 години
10 хиляди души в аутсорсинг сферата в Пловдив след 5 години