НОВИНИ

Европейската комисия представя доклада за България

Европейската комисия ще представи днес годишния доклад за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Той дава оценка на реформата в правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност. Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер заяви миналата седмица, че докладът за България ще бъде "много положителен".

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:06, 15.11.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света

В предишния доклад Европейската комисия отправи към България 17 препоръки. Сега се очаква Брюксел да направи анализ на постигнатото от София. Няколко мисии от европейски експерти посетиха страната ни през изминалите месеци.

Според комисаря по правосъдието Вера Йоурова целта на механизма е да се постигне устойчив напредък, който да повиши доверието на българите в съдебната система. Брюксел следи с особен интерес делата срещу бивши и настоящи политици и висши магистрати.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нееднократно е обещавал механизът за сътрудничество и проверка за България да отпадне до края на мандата на сегашната комисия, т.е до края на 2019 година.

Очаква се той да бъде заменен с общоевропейски механизъм, който да следи правосъдните системи не само в България и Румъния, а във всички държави-членки на ЕС.

Традиционно докладът за България се представя през януари. Тази година той беше изтеглен по-рано, за да не съвпадне с началото на българското председателство на Съвета на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредно положение на гръцкия остров Сими
Извънредно положение на гръцкия остров Сими
Първият министър на Шотландия иска промени в британския закон за Брекзит
Първият министър на Шотландия иска промени в британския закон за Брекзит