НОВИНИ

Федерика Могерини е на посещение в Куба

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини започна двудневно посещение в Куба. На 1 ноември, споразумението за политически диалог и сътрудничество между Куба и Евросъюза влезе в сила.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
15:03, 04.01.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Визитата на Могерини започна с обиколка в старата част на Хавана. На академична конференция тя разкритикува политиките, които изолират Куба.

Според Брюксел, нейното посещение на острова ще потвърди "силната връзка между Куба и Европейския съюз". Съюзът е един от ключовите търговски партньор на Хавана, където президентът Раул Кастро предприе редица икономически реформи.


;

Могерини разговаря с кубинския външен министър Бруно Родригес и с председателя на парламента. Договорът между Куба и Европейския съюз трябва да бъде ратифициран от всички страни членки на общността.

Раул Кастро обяви, че се оттегля от поста си на 19 април.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по сигурността и външната политика: Ние отхвърляме северноамериканските санкции срещу вашите граждани, компании и европейски интереси. Не можем да се съгласим с едностранни мерки, които пречат или ограничават нашите икономически и търговски отношения с Куба.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нещо витае във въздуха между Скопие и Атина
Нещо витае във въздуха между Скопие и Атина
19 сирийски цивилни убити в Сирия при руски въздушни удари
19 сирийски цивилни убити в Сирия при руски въздушни удари