Днес е финалът на Световния винен конкурс, който се провежда в Пловдив. За призовите места се борят близо 9000 проби от 55 държави. Те се оценяват от 320 водещи световни сомелиери, енолози, търговци на вино и еножурналисти, сред които и 40 български дегустатори.
В престижното международно състезание участват и над 20 родни производители с повече от 200 винени проби. Страната ни представя типични български сортове като мавруд, гъмза, рубин, памид, тамянка, мискет и димят. В битката за медали ще участват и родни био вина.
През 2015-а година 42% от участвалите в Световния винен конкурс български мостри са получили награди. А резултатите от 23-тото издание на форума ще бъдат обявени след две седмици. Състезанието е най-престижният независим винен конкурс в света, в който се прави и допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.