НОВИНИ

Българо-кипърски бизнес форум

Българската икономика расте устойчиво, страната ни се ползва с доверие на бизнеса, чуждестранните инвестиции се увеличават. Това беше основното послание на президента Росен Плевнелиев пред българо-кипърски бизнес форум, в който включиха повече от 60 представители на бизнеса от двете страни. Форумът в София откриха президентите на двете страни Никос Анастасиадис и Росен Плевнелиев.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:10, 23.02.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
българо кипърски бизнес форум

Българският президент окуражи кипърския бизнес да разшири дейността си у нас. Посочи, че България е остров на стабилност в района и е шестата най-бързо растяща икономика в ЕС за 2015 г. Подчерта позитивните тенденции на двустранните икономически връзки през последните години - по размер на инвестициите Кипър се нарежда на шесто място с вложени средства на стойност от 2,1 млрд. евро.

Росен Плевнелиев - президент на Република България: Ако погледнем цифрите за 2015 г. спрямо 2014-та, ръстът на стокооборота между България и Кипър е 81%. Ако погледнем българския износ към Кипър, той се е увеличил само за една година с около 90%. Ако погледнем кипърския износ за България, той се е увеличил за една година с около 47%. Това, скъпи приятели, е много сериозна динамика, много голям растеж и аз съм сигурен, че вие ще го оцените, а и ще го надградите.

Президентите на България и Кипър са убедени, че потенциалът за съвместен бизнес е много по-голям. Единодушни са, че подписаните вчера съвместни документи за сътрудничество в областта на енергетиката, земеделието и туризма ще дадат тласък на двустранните отношения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И бетонните топки не спират шофьорите във Варна
И бетонните топки не спират шофьорите във Варна
Сряда сутрин в Денят започва: Висшият съд в Белград разпитва Цветан Василев
Сряда сутрин в "Денят започва": Висшият съд в Белград разпитва Цветан Василев