НОВИНИ

Борисов участва във форум на високо равнище ЕС-Африка във Виена

Премиерът Бойко Борисов участва във форум на високо равнище Европейски съюз - Африка, който се провежда във Виена. Целта на срещата е да допринесе за насърчаване на иновациите и цифровизацията като важни фактори за бъдещото развитие. В австрийската столица премиерът коментира и горещи теми от България - наложената на Българския енергиен холдинг газова глоба и концесията на Банско. От Виена - вижте прякото включване на Ирина Цонева

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:05, 18.12.2018
Чете се за: 02:02 мин.
По света

Последен голям форум в рамките на австрийското председателство на Съвета на ЕС. Бойко Борисов поздрави своя колега, канцлера на Австрия Себастиян Курц за това, че е избрал лесна и модерна тема за финал на Австрийското председателство. не пропусна обаче да подчертае, че за разлика от финалната среща на върха в София за Западните Балкани, тук отсъстват много от големите европейски държави като Великобритания, Франция, Италия, Португалия и Германия.

По думите на премиера преговорите за Африка за много сложен процес, защото не всички държави искат да бъдат единни по тази тема. Той подчерта, че в годините Африка като континент е бил подценяван и европейските лидери единствено са изчислявали колко мигранти могат да дойдат от там, което по думите на премиера не е редно. Каза, че в момента има фондове в размер на около 43 милиарда евро, които трябва да бъдат събрани за континента и това по думите му е единственият начин да бъдат задържани младите хора там.

Бойко Борисов, министър-председател: Това, което на днешната среща се говори между ЕС и Африка, е да насърчим преди всичко частният сектор да инвестира в Африка, да се повиши нивото на образование. Не случайно Световният икономически форум казва, че 2020 година 90 % от професиите ще се нуждаят от дигитално умение на хората, които ще ги упражняват.


;

На форума премиерът коментира и наложената вчера от ЕК глоба в размер на 77 млн. евро заради недопускането на чужди компании в газопреносната ни мрежа. Той обясни, че преговорите му с ЕК по тази тема са започнали преди две години и припомни, че препоръките на ЕК да приватизираме нашите тръби са стартирали тези преговори.

Бойко Борисов, министър-председател: Представете си нашето правителство да беше вкарало решение и днес да ме питате защо правителството взе решение да приватизира тръбите. И в тези конкурси за приватизация да дойдат най-големите руски, турски, какви ли не компании. И заглавията какви щяха да бъдат: "Борисов дава тръбите на България". Тогава ние влязохме в парламента, поискахме да ни разрешат да преговаряме с Комисията. Сто процента, не знам за друго такова пълно мнозинство дали е имало в парламента, да кажат "не, не се продават тръбите - преговаряйте". Започнахме от 300 млн. евро, аз преговарях веднъж, Томислав Дончев около сто пъти. Свалихме ги на 150, на 140, сега последно на 77. Много тежки преговори бяха и мисля, че това беше минималната сума, която можахме да договорим. Всичко останало означаваше приватизация на газопреносната ни система. Така че - толкоз по този въпрос и да не плашат хората, че те ще плащат тази цена. Ще си ги платят търговските дружества и трите от печалбата.


;

Това, което премиерът добави, е че след разговори днес с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер страната ни е стартира преговори за нови 80 млн. евро за охрана на границите ни. Вече получихме от ЕК други 150 млн. Премиерът обаче изрично подчерта, че не обвързва тези две теми.

В отговор на наш въпрос Борисов коментира и обявената от легендарния скиор Марк Жирардели собственост върху фирма "Юлен", която стопанисва Банско.

Бойко Борисов, министър-председател: Така или иначе тази тема "Банско" трябва да я развързваме и да отиваме до решение, защото е един прекрасен курорт - тук, ако сте били от вчера, виждате - хората си изкарват милиарди от туризма - с пъти, пъти, пъти повече лифтове, повече писти и никаква екология. Тука няма ли зелени? Ако нашите зелени тука дойдат, ще ликвидират целия бранш в Австрия, който е около 30-40% има провинции си изкарват хляба хората от това. Но аз съм горд, че България има може би най-силните зелени организации в света.
;

Премиерът Борисов си тръгна по-рано от форума за България заради конферентен разговор с американския държавен секретар Майк Помпео.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тристранният съвет обсъжда минималната работна заплата
Тристранният съвет обсъжда минималната работна заплата
Ключова реч на китайския президент Си Дзинпин
Ключова реч на китайския президент Си Дзинпин