НОВИНИ

Франкфурт се готви да приеме банкерите от Лондон

В германския град Франкфурт не крият нетърпението и специалните си очаквания от Брекзит. Франкфурт е финансовата столица на Германия, домакин на Европейската централна банка. Значително по-малък е от Лондон, но Франкфурт се надява да се превърне в алтернатива за банковия свят.

bnt avatar logo
от БНТ
21:56, 26.06.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Във Франкфурт сега работят 70 хиляди банкови служители, но скоро редиците им могат да нараснат значително. Когато Великобритания излезе от евросъюза, банките ще имат нужда да стъпят на негова територия и ще преместят част от персонала си.

Хубертус Ват, изп. директор на Frankfurt Main Finance: Вече мнозина имат в чекмеджетата си готови планове да предислоцират някои от отделите си тук. Защо във Франкфурт? Защото структурата му е подобна на лондонската. 75 процента от банките тук са международни.

Прогнозите са в града да дойдат между 10 и 20 хиляди души от лондонския банково-финансов сектор. Затова не е чудно, че кипи бурно строителство, особено на небостъргачи с луксозни апартаменти.

Петер Кунц, консултант по недвижими имоти: Ние имаме над един милион квадратни метра свободни офис площи. Франкфурт е компактен град. Тук е Европейската централна банка.

Франкфурт е с население само 700 хиляди. От центъра до международното летище се пътува 15 минути. Може да изглежда по-скучен от мегаполиса Лондон, но по качество на живот го изпреварва - в класацията на Мърсър за тази година е на седмо място, а британската столица на 39-то.

Патрик Кюстер: Можем да надминем Лондон. Търговията в евро ще се премести тук и ще станем по-важни.

Славното бъдеще няма да се случи веднага, предупреждават експерти. Предстоят две години на несигурност и промени, и банките най-вероятно ще изчакат нещата да се уталожат и ситуацията да се изясни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви мерки за сигурност има в софийските паркове
Какви мерки за сигурност има в софийските паркове
Прогноза: Изборите в Испания печелят Крайнолевият съюз Подемос и социалистите
Прогноза: Изборите в Испания печелят Крайнолевият съюз "Подемос" и социалистите