НОВИНИ

Засилени мерки за сигурност във Франция преди президентските избори

Във Франция е ден за размисъл. Със засилени мерки за сигурност и с извънредно положение страната се готви за президентските избори утре. 50 хиляди полицаи осигуряват охраната след атаката на Шанз-Елизе.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:20, 22.04.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

През последните години той често се срещал със смъртта и с тероризма. На 13 ноември 2015-та година, деня - в който Франция преживя най-смъртоносната атака от Втората световна война, полицай Ксавие Жюжел бил дежурен. Той бил изпратен в атакуваната от терористите зала "Батаклан".

Година по-късно, при откриването на залата с концерт на Стинг, полицаят отново бил там и дал интервю за медиите. „Щастлив съм, че съм тук. Щастлив съм, че "Батаклан" отново отваря. Това е символично. Този концерт е нужен, за да се каже НЕ на тероризма", заявил пред списание Пийпъл Ксавие Жюжел.

Той работел в полицията от 2010-та година. Преди това бил в жандармерията. В професионалната му биография влиза и бежанската криза. Миналата година бил изпратен в Гърция по време на мигрантския поток към Европа. В личен план - Ксавие Жюжел бил активен защитник на правата на хомосексуалистите.

Следващият месец полицаят трябваше да навърши 38 години. Той планирал да промени живота си. Вече имал прощално парти с колеги, защото решил да се премести в съдебната полиция. Плановете на съдбата, обаче, се оказаха други. Ксавие Жюжел беше прострелян смъртоносно в главата от Керим Шерфи - терористът, който извърши атаката на Шанз-Елизе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катарски ловци на свобода след 2 години в плен
Катарски ловци на свобода след 2 години в плен
Опасност от измръзване на овошките в Северна България заради рязкото застудяване
Опасност от измръзване на овошките в Северна България заради рязкото застудяване