Турция и Европа: всичко предстои

"Любовта към родината е най-силният вятър, спасяващ душите". Думите са на Кемал Ататюрк – създателят на съвременна Турция. В името на същата родина, почти век по-късно, Реджеп Ердоган поздрави народа си с историческото решение - каза „да” на президентска република.

Поли Златарева
от Поли Златарева
22:56, 21.04.2017
Чете се за: 02:46 мин.
По света

Йозгюр Юнлюхисарджъклъ – анализатор в Джърман маршал фонд, Анкара: "Очевидно е, че Ердоган не е съгласен с всичките основополагащи принципи на турската република, които Кемал Ататюрк и кемализмът представляват. Той е религиозен лидер и ако трябва да сме честни, вече е преразгледал голяма част от тези принципи. Има голяма разлика между двете фигури и, да, президентът Ердоган би искал да заличи някои от действията на Ататюрк. Всъщност резултатът беше неочакван, много интересен и нетипичен за турските гласоподаватели.

Ердоган победи с малко, но много раздели турското общество. Някои дори го нарекоха „разединителят”, казва турският анализатор.

Йозгюр Юнлюхисарджъклъ – анализатор в Джърман маршал фонд, Анкара: "Обществото ни вече беше разделено. Новата политическа система ще го поляризира още повече. Новата система е от типа „победителят взима всичко“, а това обикновено разделя обществата.

Президентът ще консолидира властта около себе си, ще упражнява монопол над изпълнителната власт и няма да бъде контролиран от законодателната. На практика ще има огромни правомощия и в съдебната власт. Референдумът в Турция не е заплаха за ЕС, казва журналистът от „Либерасион” Жан Катремер.

Жан Катремер – журналист в. „Либерасион”: "По-притеснителното е, че на портите на Европа се установявя диктатура, представена за демокрация. Виждаме го не само в Турция, но и в Русия, Беларус, в Америка след избирането на Доналд Тръмп, във Великобритания след Брекзит. Тези страни се отдалечават от демократичните и либералните ценности, които градихме и защитавахме през последните 50 години.
Йозгюр Юнлюхисарджъклъ – анализатор в Джърман маршал фонд, Анкара: "Ердоган посочи, че следващата стъпка е връщане на смъртното наказание и дори да организира референдум за членството в Европейския съюз. Ако няма коренна промяна в подхода на Европа към Турция, то според мен процесът на присъединяването ни към Евросъза е в истинска опасност - само по себе си смъртното наказание може да доведе до преустановяване на преговорите."

Един от големите геополитически въпроси е как Ердоган ще подходи към Европа и как Европа ще приеме пълновластието на Ердоган?

Йозгюр Юнлюхисарджъклъ – анализатор в Джърман маршал фонд, Анкара: "Президентът Ердоган ще наблюдава как европейските лидери ще подходят към резултата от референдума, дали ще потвърдят демократичната му валидност. Ако Европа зачете референдума, Ердоган може да смекчи реториката си и да приеме по-положителна позиция към ЕС."
Жан Катремер – журналист в. „Либерасион”: "Турция сама сложи край на преговорите за присъединяване към съюза. Никога не съм и смятал, че мястото й е в Европа. Може би след 50 години или след век, но не и днес. Някои от самите държави-членки също нямат място в ЕС – като Гърция, която преживява криза, освен това и Румъния и България. Тези две държави и досега не са с функционални демокрации и надеждни пазарни икономики. За Турция важи същото.
Йозгюр Юнлюхисарджъклъ – анализатор в Джърман маршал фонд, Анкара: "Президентът Ердоган пряко и непряко напомня на Европа за въпроса с мигрантите, и че Турция всъщност се жертва, държейки бежанците. Той намеква, че освен ако Европейският съюз не промени позицията си спрямо Турция, той би могъл да отвори вратите на бежанския поток към Европа. Може да станем свидетели на това през лятото."
Жан Катремер – журналист в. „Либерасион”: "Възможен сценарий, но ако го приложи, Турция би влязла в конфликт не само с ЕС, но и със САЩ. Въпросът, който трябва да си зададе Ердоган е кои са партньорите му. Европейците имат своите партньори, а Турция е сама. Опитва се да дестабилизира близките държави, но това би се обърнало срещу нея самата."

Европа си има и без това свои проблеми. Франция е на ръба - идват избори за президент, които ще чертаят съдбата и на Евросъюза, казва журналистът.

Жан Катремер – журналист в. „Либерасион”: "Ако спечели антиевропейски кандидат, като неофашистката Марин льо Пен или неокомуниста Жан-Люк Меленшон, те имат намерение да напуснат Европейския съюз и еврозоната. Очевидно е, че Европейският съюз като такъв не може да съществува без Франция. Това е и главната разлика с Брекзит, тъй като Великобритания се явява периферна държава и не е толкова силно застъпена, колкото Франция в европейската политика. За да съществува Европейският съюз, Франция трябва да е част от него."

Проблемът на Европа не е в съществуването на еврофобски партии, а фактът, че управляващите спряха да обясняват какво правят в Брюксел и не защитават европейските ценности, казва французинът.

Жан Катремер – журналист в. „Либерасион”: "Когато се върнат от Брюксел, обясняват на хората, че се налага да се приложат решения, взети в Брюксел и че нямат избор. Обясняват, че ако бяха сами, без Европейския съюз, биха подходили по различен начин и биха осигурили щастието на гражданите си. Хората започват да вярват на тези обяснения, че има един Европейски съюз, който сякаш е спуснат от Господ, и който ни насилва да приложим закони, които не искаме. Докато не си дадем ясна сметка, че управляващите партии ни лъжат, казвайки, че не са част от вземането на решения в Брюксел, то националистическите партии ще продължават да набират сила, докато вероятно не се стигне до излизането на още някоя страна-членка от ЕС.

Френският журналист е убеден, че историята се пише в момента.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Слънчево време днес, температурите се повишават
Слънчево време днес, температурите се повишават
20 души загинаха при катастрофа в ЮАР
20 души загинаха при катастрофа в ЮАР