НОВИНИ

Френският премиер обеща големи реформи в съдебната система и икономиката

В близките години във Франция ще се извърши широкомащабна реформа на съдебната система и на местата за лишаване от свобода, обеща френският премиер Едуар Филип в програмната си реч пред парламента, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
21:16, 04.07.2017
Чете се за: 01:12 мин.
По света
френският премиер обеща големи реформи съдебната система икономиката
"Франция трябва да повярва в себе си. Възстановяването на това доверие означава преди всичко да се възстанови доверието във властите. Необходимо е да се оздрави политическият живот и да се въведат правила на поведение на лицата на изборни длъжности", каза Филип.

Законопроектът за това вече е представен, но освен това тази година ще започнат и институционални реформи, които са необходими за модернизация на френската демокрация, преди всичко реформа на съдебната система, заяви премиерът

"През 2018 г. в парламента ще бъде внесен законопроект за петгодишно финансиране и обезпечаване на дейността на съдебните органи. В частност той ще позволи да се извърши значително опростяване и реорганизиране на системата. Гражданите трябва да са уверени, че съдебната система ще действа бързо, по-специално по най-сериозните нарушения на закона, тоест случаите на тероризъм, тежките углавни престъпления, проявите на насилие и финансовите измами", отбеляза Филип.

Премиерът увери, че "присъдите по тези престъпления ще бъдат увеличени, а процедурите - опростени".

Властите на Франция ще вземат мерки за отмяна на извънредното положение, каза Едуар Филип.

"Президентът на Франция ни възложи да отменим извънредното положение и това да стане не по-късно от 1 ноември т.г. Режимът на извънредно положение във Франция не може да продължава вечно", отбеляза той.

Режимът на извънредно положение във Франция бе въведен през ноември 2015 г. след атентатите в Париж и е удължаван пет пъти. В скоро време той трябва да бъде удължен за шести път от парламента по инициатива на правителството. След това властите ще внесат за разглеждане законопроект за включване в конституцията на редица положения и мерки за сигурност, които сега се предприемат само в условията на извънредно положение. Това ще позволи при влошаване на обстановката в страната да не се въвежда този режим.

По въпроса за миграцията Филип заяви: "Да приемаме - разбира се, да помагаме - естествено, но да търпим - не, никога".

Следващата седмица правителството ще представи мерки за намаляване от 14 на 6 месеца на срока за проучване на молбите за убежище и за ефективно напускане на отхвърлените кандидати.

Очаква се вотът на доверие на правителството в 577-местния парламент да мине безпроблемно, тъй като управляващата партия "Република, напред" разполага с 314 депутати (без шестима, които са номинирани за правителството и още не са заменени) и още 47 депутати от центристката партия съюзник Демократично движение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбита е българска престъпна група, занимаваща се с проституция в испански град
Разбита е българска престъпна група, занимаваща се с проституция в испански град
Бави се реставрацията на Бачковския манастир
Бави се реставрацията на Бачковския манастир