НОВИНИ

Георги Костов: Нелегалните опити за преминаване на границата са се увеличили

МВР отчете добро партньорство с Турция за пресичането на мигрантския натиск, особено след разговора на премиерите Борисов и Йълдъръм. Само вчера са предотвратени 220 опита за нелегално преминаване на българо-турската граница, а от началото на август напливът е скочил двойно. Това съобщи гл.секретар на МВР Георги Костов. Придружен от директорите на граничната и националната полиция той инспектира критични точки по границата с Турция.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
17:41, 13.08.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
георги костов нелегалните опити преминаване границата увеличили

Заради изострената ситуация в специализираната операция ще се включат нови 150 жандармеристи, командировани от вътрешността на страната. 1858 са заловените мигранти от началото на август, а от началото на годината осуетените опити за преминаване на границата са почти 30 хиляди, каза главният секретар и подчерта, че ако през юни и юли средно на ден за залавяни по около 100 човека, то сега за денонощие те вече са 200.

Само за последното денонощие 11 групи са се опитали да проникнат нелегално през границата, но са били върнати от турските гранични полицаи. Според главния секретар контактите между България и Турция на най-високо ниво са способствали за добрата координация между нашите и турските гранични полицаи.

Гл. комисар Георги Костов - главен секретар на МВР: Доброто партньорство, което отчитаме в последните дни, особено и след личните контакти на премиера Борисов с турския министър-председател, за снощи обективно отчитаме, след като са установили групите и са ги видели, че са на турска територия и са с явно намерение да влезнат в българска страна, след като са уведомили турските партньори - от тях веднага е имало активност.

Средец, Малко Търново и Резово са най-критичните места, като проблемът е, че все още оградата в най-трудно достъпните места не е готова-каза директорът на "Гранична полиция" Антонио Ангелов.

В рамките на специализираната операция започва изграждането и на допълнителни КПП-та на територията на Бургаска област, като там ще се извършва щателен преглед на микробуси и ВАН-ове. В понеделник пристигат и първите 86 служители по линия на ФРОНТЕКС, които ще помагат на българските гранични екипи. Граничните полицаи от партньорските държави идват със специализирана техника и оборудване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция: Ако САЩ не ни върнат Гюлен, отношенията ни са пред провал
Турция: Ако САЩ не ни върнат Гюлен, отношенията ни са пред провал
Два горски пожара все още бушуват в Северозападна Испания
Два горски пожара все още бушуват в Северозападна Испания