НОВИНИ

Германия търси изход от политическата криза

Призиви за отговорност към Германия, но и към Европа прозвучаха днес в изказванията на първото заседание на новия Бундестаг в Берлин. Поводът беше безпрецедентната политическа криза в страната след провала на проучвателните преговори за съставяне на правителство. Канцлерът Меркел заяви, че предпочита нови избори пред кабинет на малцинството. Нов вот подкрепят и повечето германци, сочи сондаж на телевизия Це Де Еф.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:05, 21.11.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Компромис за съставяне на стабилно правителство е възможен и необходим за Германия и Европа, заявиха ключови съюзници на канцлера Меркел на фона на разговорите по кризата при президента Щайнмайер. Днес е срещата му с лидерите на Свободните демократи и Зелените - двата политически субекта, с които консерваторите на Меркер преговаряха за коалиция.

Началникът на нейната канцелария и действащ финансов министър Петер Алтмайер призова партиите да намерят изход до три седмици. Европа се нуждае от Германия, способна да действа, каза председателят на Бундестага Волфганг Шойбле.

Волфганг Шойбле - председател на Бундестага: Имаме обща отговорност към страната, но и към Европа, която се нуждае от работещо правителство. Реакциите от чужбина показват, че Европа и други страни по света имат очаквания към нас.

При нов вот следващо германско правителство ще има през лятото догодина. 55 на сто от германците обвиняват за провала на преговорите Свободните демократи, а 39 процента -зелените, сочи сондаж на телевизия Це Де Еф.

Роберт Хабек - Зелените: Ние не напускаме. Ако трябва да се продължи, можем да седнем отново заедно, винаги сме готови за разговори.

48 на сто в сондажа на Це Де Еф подкрепят нова Голяма коалиция със социалдемократите на Мартин Шулц. Не сме аварийна спирка за Меркел, заявиха от парламентарната им група на фона на опасения в партията от политическо самоубийство.

Андреа Налес - лидер на групата на СДП: За нас голямата коалиция на края нямаше съдържанието и силата, каквито вероятно притежаваше през годините.

Сред възможните сценарии е съюз между консерваторите на Меркел и зелените, който да бъде "толериран" от социалдемократите. Бившият лидер на СПД Брьорн Енголм обаче отбеляза, че този вариант е възможен само без Меркел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Трявна отново иска ски писти
Община Трявна отново иска ски писти
Антитерористична операция в Германия
Антитерористична операция в Германия