НОВИНИ

​Германското правителство даде ход на Закона за имиграцията

Германското правителство, на последното си заседание тази година, даде ход на първия в историята на страната Закон за имиграцията. Той се отнася предимно за специалисти от държави извън Европейския съюз. Има за цел да улеснява преселването във Федералната република, а както и да отговори на нуждите на бизнеса от работна ръка. Законопроектът обаче е оспорван.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:19, 19.12.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Пред 60 години германската икономика за първи път привлича чужденци като работна ръка. Това е началото на гастарбайтерството, което никога не е било организирано или описано в законите на страната. Липсата на работна ръка се чувства и сега.

Канцлерът и министрите ѝ, след дълги размисли се насочиха към резултат. Работодателските организации и синдикатите упражняват натиск. Членовете на кабинета изглеждат по-единни от парламентарните си групи по идеологически заредения въпрос с имиграцията. 1 млн. и 200 хиляди са незаетите работни места в Германия.

Хубертус Хайл, министър по заетостта и социалните въпроси: "Това вече се превръща в спирачка за икономически растеж в много сфери".
;

Няма спорове по това, че само който работи и може самостоятелно да се финансира, ще бъде приет в страната да търси място за максимум половин година. Даване на убежище и разрешителни за работа няма да се смесват.

Хорст Зеехофер, министър на вътрешните работи: "В момента има общо 180 000 бежанци и мигранти, които са тук. Една трета от тях са с престой над 4 години, затова трябва да положим всички усилия да ги интегрираме в обществения ни живот".

Работодателите настояват законопроектът бързо да бъде приет от Бундестага. Това обаче не е сигурно. Все още от редиците на консерваторите критикуват, че хора, на които е отказано убежище, ще могат да останат, защото имат работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Генуа обявиха проект за замяна на моста Моранди
В Генуа обявиха проект за замяна на моста Моранди
ДРУГИТЕ новини: Електронни изненади
ДРУГИТЕ новини: Електронни изненади