НОВИНИ

Гибралтар задържа ирански танкер с петрол

Иран привика днес британския посланик в Техеран заради "незаконно задържане" на ирански петролен танкер в Гибралтарския проток. Британските кралски военноморски сили задържаха плавателния съд по подозрения, че превозва петрол за Сирия в нарушение на санкциите, наложени от Европейсия съюз.OBEKT

bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 04.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Корабът "Грейс -1" беше задържан от британските кралски военноморски сили, след като плавал около Африка от Персийския залив. По данни на агенция Ройтерс, танкерът бил натоварен с ирански петрол, въпреки че в документите на кораба пише, че петролът бил от съседен Ирак.

Фабиан Пикардо - първи министър на Гибралтар: Имаме основания да смятаме, че "Грейс-1" пренася своя товар от суров петрол за рафинерията Баниас в Сирия, която е собственост на предприятие, подложено на санкции от Европейския съюз.

300000-тонният танкер, плаващ под панамски флаг, е управляван от базирана в Сингапур компания. Според документите, той е натоварил петрол в иракското пристанище Басра през декември. По това време, обаче, в регистрите на Басра не фигурира присъствието на този кораб, а системата за проследяване на курса на плаване била изключена. Корабът най-вероятно е предприел заобикаляне на Африка, с цел да се избегне Суецкия канал, където подобни големи танкери подлежат на щателна инспекция, гласят източници на разследването.

Жозеп Борел - външен министър на Испания: Задържането на танкера е по искане на Съединените щати, отправено към Великобритания. Ние ще проверим как е била извършена операцията, защото тя може да засяга нашия суверенитет. Доколкото разбирам, танкерът е бил в испански териториални води.

Инцидентът е първият, при който европейски власти запорират танкер за предполагаемо нарушаване на санкциите срещу Сирия, въведени през 2011 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доживотен затвор за най-известния гангстер в Холандия
Доживотен затвор за най-известния гангстер в Холандия
Президентът Радев разговаря с кмета на Шанхай
Президентът Радев разговаря с кмета на Шанхай