НОВИНИ

Главен комисар Георги Костов: Конкретна заплаха за България няма

Непосредствено след получаване на информацията за терористичния акт в Брюксел МВР е предприело редица действия по граничния контрол, с цел недопускане на потенциални заплахи в страната. Въведен е и стопроцентов контрол дори на вътрешните ни граници. В рамките на страната е стартирано национална специализирана полицейска операция, която е свързана със засилено полицейско присъстътствие. Допълнително се обезпечават местата, където има масово събиране на хора, включителн провеждане на спортни, масови мероприятития. Изострено полицейско присъствие има и в местата на критичната ни инфраструктура, контрол по основните пътни артерии, каза в "Денят започва" главен комисар Костов.

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
08:32, 23.03.2016
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Главен комисар Георги Костов потвърди в "Денят започва" думите на вицепремиера Румяна Бъчварова, че конкретна заплаха за страната ни няма.

"Това, което каза г-жа Бъчварова беше становището, около което се обединиха след анализ на средата на сигурност всички представители на оперативния щаб, а то е - определено след вчерашния ден има промяна в средата за сигурност в България, като част от Европа. Определено съществува реален потенциален риск, но конкретна заплаха няма идентифицирана. Ние апелирахме към изострена бдителност и сетивност изобщо на гражданите.", заяви комисар Костов.

Той уточни, че непосредствено след получаване на информацията за терористичния акт в Брюксел МВР е предприело редица действия.

"Те са свързани на първо място с определени действия по граничен контрол, с цел недопускане на потенциални заплахи в страната. Бе въведен стопроцентов контрол дори на вътрешните ни граници. В рамките на страната бе стартирано национално СПО - специализирана полицейска операция, която е свързана със засилено полицейско присъствие и изострена бдителност на полицейските сили. Съответно бяха предприети и необходимите мероприятия, които да изострят сетивността и на оперативните служби, с които МВР разполага. Полицейската акция се иpразява в комплекс от мерки, които са свързани с допълнително обезпечаване на места, където има масово събиране на хора, включително провеждане на спортни, масови мероприятия. Изострено полицейско присъствие има и в местата на критичната ни инфраструктура, контрол по основните пътни артерии, приоритет сме дали на основните пътни артерии. Още вчера е проведена среща с всички охранителни фирми, които са отговорни за охрана на масови събирания на хора", разясни главният комисар.

По отношение на учението, което МВР проведе снощи в София Георги Костов не прие обвиненията в показност и медийност, той като учението е планирано повече от два месеца.

В първоначалния сценарий не беше предвидено изобщо да информираме медиите за провеждащото се учение. След атаките от вчерашния ден в Брюксел и повишената обществена чувствителност по тази тема, бе взето решение да бъде обявено, че става въпрос за учебно мероприятие на МВР, което считам, че е правилно, защото щеше да предизвика паника сред населението, уточни Костов.

Що се отнася до резултатите, тепърва ще бъде изготвен обширен анализ, за да се видят пропуските. "Нямаме амбицията, че сме безгрешни, но така или иначе бързината на реакция снощи е оптимистична", каза главният комисар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава разследването на снощната стрелба в София
Продължава разследването на снощната стрелба в София
Експерти: Ударите на Ислямска държава може да са навсякъде в Европа
Експерти: Ударите на "Ислямска държава" може да са навсякъде в Европа