НОВИНИ

Мащабно антитерористично учение в София тази нощ

Още реакции след нападението в Брюксел - след малко. Мащабно антитерористично учение в София тази нощ. Районът около НДК беше отцепен от полицията. Тренировки се проведоха и на метростанция "Константин Величков". В учението участваха спецчасти, военни, екипи на пожарната, полицията и спешна помощ. Антитерористичното учение е планирано пред два месеца, и съвпадението му с кървавите атентати в Брюксел е случайност, коментира вчера премиерът Бойко Борисов. Още в първите минути след атентата МВР активира Националния план за противодействие на тероризма.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Александър Марков
06:15, 23.03.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Минути след 23:30 часа в района на НДК беше имитирана ситуация на терористично нападение. За секунди районът беше отцепен. На терен пристигнаха и екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма. Медици извеждаха пострадалите от района на атаката.

Мария Михайлова, пресцентър на МВР: Целта на действията е да може да се оцени възможността за реакция, координация и обмен на информация в реално време. Тренировъчните действия се извършват по предварително подготвен сценарий.

Антитерористичната операция се проведе пред погледа на десетки минувачи.

Деян Любенов: Първоначално си помислихме, че нещо става. Всичко се случи толкова бързо. Ние седяхме отсреща. Изведнъж започнаха да идват полицаи, линейки. Чудехме се какво става. После разбрахме, че е учение.

Стефани Димитрова: Смятам, че е много добре народът да бъде обучен в някаква ситуация как да реагира.

Учението продължи със сигнал за взрив на метростанция "Константин Величков". Задачата на спасителните екипи беше да евакуират затиснатите пътници след взрива.

На място дойдоха военни части, както и екипи на ДАНС. Учението премина под наблюдението на военния министър Николай Ненчев. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова и заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков също проследиха пряко акцията. Детайлите около антитерористичното учение бяха пазени в пълна тайна.

Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването: Всички коментари само от пресцентъра на МВР.

От МВР заявиха, че през днешния ден трябва да бъде обявено как са се представили всички звена, взели участие в учението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС ще гласува плана за противодействие на радикализацията и тероризма
МС ще гласува плана за противодействие на радикализацията и тероризма
Ден след кървавите атентати в Брюксел, ФБР помага в разследването
Ден след кървавите атентати в Брюксел, ФБР помага в разследването