НОВИНИ

Главният мюфтия поиска промени в проектозаконите за вероизповеданията

Главният мюфтия Мустафа Хаджи поиска промени в проектозаконите за вероизповеданията и религиозните общности, които Народното събрание гласува на първо четене. Той смята, че трябва да бъде акредитиран Висшият ислямски институт у нас, който да обучава кадри за мюсюлманското вероизповедание. На среща с министър-председателя Бойко Борисов двамата са обсъдили проектозаконите, добрия диалог между държавните институции и вероизповеданията в страната.

Александър Марков
от Александър Марков
18:17, 12.10.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

На срещата, която главният мюфтия Мустафа Хаджи описа като "приятелски разговор", премиерът Бойко Борисов е подчертал, че доброто сътрудничество между държавните институции и мюсюлманското вероизповедание у нас допринася за недопускането на краен ислямизъм. Главният мюфтия приветства проектозакона за вероизповеданията.

Мустафа Хаджи, главен мюфтия: Този закон е една стъпка, която ще влезе в историята на Република България, защото 28 години не се намери политическа воля, която да постави този въпрос на дневен ред.

Мустафа Хаджи поиска четири промени в предложените два проектозакона за вероизповеданията. Първата - да бъде акредитиран Висшият ислямски институт.

Мустафа Хаджи, главен мюфтия: За да може да подготвя необходимите кадри, които да служат в джамиите в България и заедно с това да не са под външно влияние.

Висшият ислямски институт сега няма хабилитирани преподаватели, затова се канят гост-преподаватели.

Мустафа Хаджи, главен мюфтия: Ние ще направим всичко възможно, ако евентуално можем да ги осигурим от ЕС, да го направим оттам. Ако евентуално, обаче, не успеем - да го направим от друга държава.

Мустафа Хаджи поиска още минимален праг на заплащане за преподавателите и свещенослужителите, за да няма отлив.

Според главния мюфтия, вероизповеданията в България, които са под 1% от населението, също трябва да получават държавно финансиране. Главното мюфтийство иска да участва в обсъжданията на проектозаконите за вероизповеданията в парламента.

В момента се ремонтира Томбул джамия в Шумен, а за Ибрахим паша в Разград, включена в каталога на ЮНЕСКО - тече конкурс, стана ясно още след срещата с премиера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на БСК Радосвет Радев: Нашите предприемачи инвестират повече в чужбина
Шефът на БСК Радосвет Радев: Нашите предприемачи инвестират повече в чужбина
Огромен успех за постановката на Турандот на Софийската опера в Япония
Огромен успех за постановката на "Турандот" на Софийската опера в Япония