НОВИНИ

Готови ли са болниците за пръстовия отпечатък?

Идентификацията чрез пръстови отпечатъци от днес е задължителна за всички болници у нас. От септември системата работеше тестово в някои лечебни заведения в страната. През това време от 300 хиляди хоспитализирани пациенти само 100 са отказали да се регистрират с пръстови отпечатъци. За тези, които не желаят да се регистрират по този начин, представители на районните каси ще правят проверка за присъствието на пациента на място. Кореспондентите ни в Бургас, Видин и Шумен провериха имаше ли опашки и напрежение в болниците в страната.

bnt avatar logo
от БНТ
18:14, 01.11.2016
Чете се за: 01:24 мин.
Още
БУРГАС

От 26 лечебни заведения в Бургас, които от днес са въвели пръстов отпечатък, единствено напрежение и известна суматоха е имало в Многопрофилната болница в Бургас.

Според ръководството на болницата струпването е станало заради пациенти, които е трябвало да дойдат по предписание рано сутринта.

Мария Чантова, медицинска сестра: Системата работи много бавно. На някои хора въобще не можем да вземем отпечатъци и става навалица. Устройството не реагира че има пръст.

От здравната каса смятат, че е необходимо разширяване на регистратурата.

Д-р Таня Макшева, директор на РЗОК - Бургас: Тази регистратура тук, с двете регистриращи устройства, не е достатъчна за да обхване потока от пациенти, защото имаме един поток от около 100 хоспитализирани пациенти ежедневно.
Д-р Светлозар Георгиев, зам.-директор на МБАЛ-Бургас: Въвеждаме още един център за обработка, от утре сутринта, чакаме електронен подпис и смятаме, че това ще облекчи нещата и ще ги канализира.


;
ВИДИН

Във видинската болница устройствата за пръстова идентификация са три. Отделно за улеснение на пациентите, има и мобилен апарат.

Петя Петрова, служител на регистратурата: Трябва да снемем релеф от два пръста… не можем от един, затова при старите хора е малко по-трудно.

Регистрацията е проблем за хората, които са трудноподвижни. Налага се също по няколко пъти да се дават отпечатъци.

"Първо за инвалидите, трябва да слязат от отделенията, за да дойдат до регистратурата и второ много трудно се взима отпечатък… Може би апаратите не са качествени или самата система не е измислена както трябва", споделя местна жителка.

При отказ на регистрация се уведомява здравната каса. Във всяко районно подразделение трябва да има мобилен екип, който да убеди пациента, че е нужна пръстова идентификация. Иначе заплащането на медицинската услуга ще е изцяло за негова сметка.

;
ШУМЕН 

Ганчо и Кирил са приети днес във вътрешно отделение на шуменската болница. Преминали са системата за автентификация за кратко време.

Ганчо Ганев: Мене не ме смущава, ще видим как ще излезе по-нататък, щото е много неясно. Не обясняват, нищо не казват, само туй, което чухме по телевизията.

Малките деца се регистрират в болница с пръстовия отпечатък на придружителя. При непълнолетните регистрацията става чрез пръстов отпечатък на придружителя и непълнолетното лице.

Десет цифров уникален код влиза за съхранение в сървъра на здравната каса.

Д-р Недко Тодоров, МБАЛ- Шумен: И по-нататък този пациент, където и да постъпи за лечение или за преглед, системата регистрира навсякъде в държавата, че този пациент с него има здравноосигурително събитие.

Болницата е закупила 8 устройства, които са разположени в различни отделения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митничари задържаха 240 килограма тютюн без бандерол на Дунав мост 2
Митничари задържаха 240 килограма тютюн без бандерол на Дунав мост 2
Регионите с икономически потенциал обсъждат на форум в Пловдив
Регионите с икономически потенциал обсъждат на форум в Пловдив