Гражданите на Косово гласуват за нов парламент

Предсрочни парламентарни избори в Косово. Очакванията са лявоцентристка коалиция да смени във властта консервативния блок от партии на бивши партизански командири от войната преди 20 години. А по призив на Белград - косовските сърби регистрират рекордно висока избирателна активност.

от Деян Йотов
20:40, 06.10.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Единственото сигурно в очакване на първите официални резултати от вота е, че фрагментацията на косовския политически спектър остава факт. Но се очаква в следващото правителство да влязат Демократичният съюз на Косово на покойния президент Ибрахим Ругова, и националистите левичари от движението "Самоопределение".

Вьоса Османи, Демократичен съюз на Косово: Вярвам, че след честни и демократични избори днес ще има причина Косово да тържествува.
Албин Курти, лидер на "Самоопределение": Много специален ден, в който суверенът ще даде на политическите партии, която каквото е заслужила!

Тепърва ще стане ясно дали Вьоса Османи ще е първата жена премиер на Косово и дали с Албин Курти ще трябва да търсят трети коалиционен партньор. Партиите от т.нар. военна коалиция на Рамуш Харадинай и Кадри Весели участват поотделно в тези избори. Те се надяват с мобилизация на твърдия си електорат да неутрализират пасива от несправянето с корупцията и безработицата.

Кадри Весели, лидер на Демократическата партия: Нека потвърдим западното бъдеще на децата ни.

Избирателната активност е по-висока в сравнение с изборите преди 2 години и се очаква да доближи 50 процента, като за това най-голям принос има сръбската общност.

Горан Ракич, лидер на "Сръбска листа": Трябва възможно най-масово да гласуваме, за да покажем, че не се плашим да останем и да оцелеем тук.

Подкрепяната от Белград "Сръбска листа" цели да вземе всичките 10 гарантирани за косовските сърби места от общо 120 в парламента в Прищина. Защото е твърде вероятно отново да се окаже в ролята на балансьор.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нарязаха стените на павилиона на предизборния щаб на кандидат-кмет на София
Нарязаха стените на павилиона на предизборния щаб на кандидат-кмет на София
Втори защитен информатор във връзка с разследването за импийчмънт срещу Тръмп
Втори защитен информатор във връзка с разследването за импийчмънт срещу Тръмп