НОВИНИ

Гърция гласува на предсрочни парламентарни избори

Гърция гласува днес на предсрочни парламентарни избори. Близо 10 милиона имат право на глас в хиляди избирателни секции, които отвориха в 7 ч сутринта. Премиерът Алексис Ципрас свика изборите, след като загуби на европейския и местния вот. Според проучванията, опозиционната дясно-центристка партия "Нова демокрация" ще спечели. Вижте подробностите от специалните ни пратеници в Атина Александър Марков и Станислав Златев.

Александър Марков
от Александър Марков
12:15, 07.07.2019
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Това са шести поред парлментарни избори за Гърция в рамките на последните 10 години и първи вот след като страната излезе от спасителната програма на ЕС.

Двамата основни опоненти на вота - досегашният премиер Алкесис Ципрас и опозиционният лидер Кириакос Мицотакис гласуваха още преди обяд и призоваха сънародниците си да бъдат активни в днешния ден.

Кириакос Мицотакис, лидер на "Нова демокрация": Моля ви да гласувате, да отидете до избирателните секции и да вземете съдбата и бъдещето си в собствените си ръце. Днес е велик ден за републиката, а от утре отваряме нова страница!
Алексис Ципрас, министър-председател: Оптимист съм за резултатите, оптимист ще остана и докрая. Призовавам всички избиратели да гласуват - най-вече младите, от които зависят промените в тази страна. Не оставяйте друг да решава бъдещето ви вместо вас.
;

Не е изненада, че основната тема, която вълнува гърците, е икономика и шансовете тя да бъде възстановена. И двамата кандидати обещават повишаване на доходите и по-ниски данъци, но не всички избиратели им вярват.

Според политолози и анализатори, между 7 и 8% от електората имат колебания за кого да гласуват и именно техния вот може да се окаже решават за резултатите от изборите.

Проф. Йоргос Плиос, председател на Гръцкото социологическо общество: "Сириза издига, от една страна, страха от идването на "Нова демокрация" на власт, а "Нова демокрация" обещава още повече пазарна икономика. Това, което ще спечели изборите, са тези, които не гласуваха последния път, те ще решат битката.
Николета Критико, журналист в "Евронюз" - Гърция: Резултатите са предвидими, защото преди дни имахме евроизбори, които "Нова демокрация" спечели. Очаква се и на тези да спечели, така че Гърция ще отвори нова страница от гледна точка на политическото лидерство. От 2015 г. премиерът Алексис Ципрас като че ли символизираше нещо ново, но за съжаление той не успя да изпълни очакванията на гърците, основно заради тежките бюджетни съкращения, които трябваше да наложи.

Секциите ще затворят в 19 ч , а първите екзитполове се очаква малко след 19:30 ч. Резултатите може да научите в ефира на централната емисия "По света и у нас" в 20 ч!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цяла седмица без вода в благоевградското село Мощанец
Цяла седмица без вода в благоевградското село Мощанец
Започва последният етап на самолетно заснемане за нова цифрова ортофотокарта
Започва последният етап на самолетно заснемане за нова цифрова ортофотокарта