НОВИНИ

Преговори за бъдещето на Кипър

Историческа възможност да прекратяване на над 40 годишен междуетнически конфликт. Така се определят започналите днес в Женева преговори между лидерите на гръцката и турската общност в Кипър. Според ООН има голям шанс към края на седмицата вече да има съгласуван план за обединяване на Острова на Афродита.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:06, 09.01.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република Мустафа Акънджъ подходиха с предпазлив оптимизъм към финалната права на вече 18-месечните си преговори.

Но според посредника от ООН има съвсем реална надежда тази година кипърците да отворят нова страница в своята история.

Еспен Барт Ейде, специален съветник на генералния секретар на ООН за Кипър
Не се опитваме да постигнем решение чрез предложение на ООН, като през 2004 година. Процесът сега зависи изцяло от двамата лидери и това е причината да си мисля, че ще успее. Накрая всичко ще се реши на референдуми сред двете общности в Кипър.

През 2004-а мнозинството кипърски турци подкрепиха план на ООН за обединение на острова, но кипърските гърци го отхвърлиха. До четвъртък в Женева Анастасиадис и Акънджъ ще трябва да се договорят колко и точно кои земи ще бъдат върнати на гърците, избягали от Северен Кипър при турската инвазия през 1974 година.

Горещ ще е спорът и за 30-хилядния контингент от турската армия на острова, както и за настояването на Акънджъ президентите на бъдещата федерация да се сменят на 2 години и двете общности да се редуват на поста.

При успех на преговорите в четвъртък ще започне международна конференция за бъдещето на Кипър с участието на Гърция, Турция и бившата колониална сила Великобритания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всички основни пътни участъци са проходими при зимни условия
Всички основни пътни участъци са проходими при зимни условия
Книгата с поезия „Малки букви” на Ина Иванова пое към читателите
Книгата с поезия „Малки букви” на Ина Иванова пое към читателите