Гутериш приветства споразумението между Путин и Ердоган за Идлиб

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства постигнатото споразумение между президентите на Русия и Турция за сирийската провинция Идлиб, предаде РИА Новости, като цитира изявление на Гутериш.

от БТА
10:24, 19.09.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света
гутериш приветства споразумението путин ердоган идлиб

Генералният секретар на ООН приветства постигнатото на 17 септември споразумение между президента на Русия Владимир Путин и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за създаване на демилитаризирана буферна зона в района на Идлиб, с което трябва да бъде предотвратена широкомащабна военна операция и да бъде нормализирана ситуацията за милиони граждани, се казва в изявлението.

Гутериш призова всички страни в Сирия да сътрудничат за реализиране на постигнатото споразумение и да" осигуряват безопасен хуманитарен достъп" до всички райони по най-кратките маршрути.

Генералният секретар на ООН подчерта необходимостта от скорошни действия за отстраняването на основните причини за конфликта в Сирия и за изработването на дългосрочно политическо решение в съответствие с резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, е посочено още в текста.

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган се договориха да създадат от 15 октомври демилитаризирана зона (в сирийската провинция Идлиб) по линията на съприкосновение на правителствените войски на Сирия и въоръжената опозиция.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Асансьор с работници пропадна в Бургас, трима са пострадали
Асансьор с работници пропадна в Бургас, трима са пострадали
Кампания по събиране на опасни отпадъци се организира в Русе
Кампания по събиране на опасни отпадъци се организира в Русе